Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης: Τι περιμένει και τι προεξοφλεί το Χ.Α. από τις εκλογές

Ηλ. Ζαχαράκης: Τι περιμένει και τι προεξοφλεί το Χ.Α. από τις εκλογές

Την άποψη πως το ελληνικό χρηματιστήριο «διαβάζει» θετικά τις εξελίξεις με τις εκλογές και γι’ αυτό κινείται σε αλλεπάλληλα υψηλά πολλών ετών εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή ανάλυσή του.

Ο χρηματιστής τονίζει πως η αγορά διαβλέπει τρία σενάρια, με διαφορετικές πιθανότητες το καθένα. Το πρώτο, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τα λεγόμενα των κομμάτων είναι ότι την πρώτη Κυριακή δεν θα έχουμε κυβέρνηση οπότε η αγορά ξέρει ότι πάμε για δεύτερες εκλογές. Όμως, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μπορεί να δώσει στην αγορά επιπλέον ρυθμό, αν φανεί ότι στις επόμενες εκλογές δύναται η τωρινή κυβέρνηση να πετύχει αυτοδυναμία.

Το δεύτερο σενάριο – με μικρότερες πιθανότητες παρ’ όλα αυτά – είναι στις δεύτερες εκλογές και σε περίπτωση που τα ποσοστά δεν το επιτρέπουν, να υπάρξει μία συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν είναι στην κατεύθυνση που η αγορά θέλει, δηλαδή συνέχιση μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακή πολιτική.

Το μόνο σενάριο που θα φόβιζε την αγορά είναι στις πρώτες εκλογές να έχουμε μία κυβέρνηση ηττημένων, κάτι που σαν πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Πάντως, ο ίδιος τονίζει πως το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα με όσα θετικά φέρει μαζί της είναι δεδομένη. Η αγορά όπως ξέρουμε προεξοφλεί είτε τα αρνητικά είτε τα θετικά. Άλλωστε ακόμα και τεχνικά να το δούμε, έχουμε μια σημαντική πολύχρονη ανοδική διάσπαση που ακόμα δεν έχει δείξει την δύναμη της. Να θυμόμαστε ότι οι αγορές είθισται να εκπλήσσουν και να μην κάνουν αυτό που περιμένει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Τρεις συνεδριάσεις πριν τις εκλογές η αγορά κινείται σε νέα υψηλά 9ετίας και έχει καθαρά χαρακτηριστικά bull market. Όπως όλα δείχνουν η αγορά τείνει να διασπάσει ανοδικά μία πολυετή συσσώρευση χωρίς ακόμα να έχει δώσει μεγάλη επιθετική τάση. Αυτό αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι μπροστά μας, κάτι που οι συμμετέχοντες το ξέρουν και δύσκολα βγαίνουν πωλητές, καθώς όσο ο χρόνος περνάει, νέα funds και ιδιώτες αποφασίζουν να τοποθετηθούν. Να θυμίσουμε ότι πολλά funds βάσει καταστατικού θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν στην αγορά μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, ο χρηματιστής τονίζει πως «πρέπει να θυμόμαστε πως όταν αγορές ή μετοχές έχουν καλές αποδόσεις στα μέσα της χρονιάς, είναι λογικό να τερματίζουν και στο σύνολο του έτους με υψηλότερα κέρδη. Η ελληνική αγορά μετά από πολλά χρόνια δείχνει σημάδια ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής για τα επόμενα χρόνια. Αν δούμε το γράφημα του Γενικού Δείκτη, η φάση που βρισκόμαστε θυμίζει το 1997. Και θυμόμαστε τι ακολούθησε αμέσως μετά. Ουσιαστικό επόμενο επίπεδο σε μεγάλη εικόνα είναι οι 1.400 μονάδες, ενώ το μεγάλο πλέον επίπεδο στήριξης της αγοράς είναι οι 1.000 μονάδες».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ