Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρωζώνη: Στο 1,3% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Στο 1,3% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός

O ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 1,3% από 0,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

H αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στη σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 4,3% σε ετήσια βάση έναντι μείωσής τους 1,7% τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα κατά 1,3% έναντι 1,2%. Ωστόσο, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% έναντι αύξησής τους 1% τον Φεβρουάριο.

Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της (λίγο κάτω από το 2%) στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί την αύξηση αυτή προσωρινή και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια.

Οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι κυρίως τεχνικής φύσης και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιστροφή της περυσινής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του ΦΠΑ στη Γερμανία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ