Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕυάγ. Μυτιληναίος: Μετά την πανδημία, θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξη - Ανάγκη για...

Ευάγ. Μυτιληναίος: Μετά την πανδημία, θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξη – Ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο

Την άποψη ότι όταν παρέλθει η πανδημία από τη χώρα μας, θα καταγραφεί δυναμική οικονομική ανάπτυξη αντίστοιχη αυτής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, «η επομένη της πανδημίας δεν θα συμβεί ξαφνικά σε μία ημέρα. Θα συμβεί σταδιακά και θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα επαναπροσαρμογής. Όταν φτάσουμε εκεί, θα είναι όλα καλύτερα σε σχέση την προ Covid-19 εποχή: πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές, με χαρά για τη ζωή και τη δημιουργία και τις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, και με μια οικονομία που θα αναπτύξει πολύ μεγάλη δυναμική».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «εθνικό διακύβευμα» την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι τόσο μεγάλος ώστε δεν χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις. Παράλληλα, σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν μια πολυετή δημοσιονομική και πιστωτική κρίση με εξουδετερωμένο το τραπεζικό σύστημα. Λίγοι δεν τα κατάφεραν. Οι πολλοί όμως τα κατάφεραν και, μέσα από αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές δεξιότητες που «αναγκάστηκαν» να αναπτύξουν, έχουν τώρα «αντισώματα» και γι’ αυτή την κρίση. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και τώρα πια και των τραπεζών. Η ανθεκτικότητα της μεταποίησης και των εξαγωγών είναι μόνο ένα δείγμα του μεγάλου rebound που θα ακολουθήσει».

Χρειάζεται συστράτευση και ομοψυχία για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Οι πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τη χώρα μας. Αν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσουμε και τη μόχλευση, τότε δίχως υπερβολή μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα νούμερο που μπορεί να πλησιάζει το σημερινό – μειωμένο λόγω κρίσης – ΑΕΠ. Ωστόσο το ποσό αυτό πρέπει να απορροφηθεί μέσα σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει τη λίστα των προτεινόμενων δράσεων, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική κοστολόγησή τους. Αυτό που χρειάζεται είναι ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες δημοπράτησης, αδειοδότησης όπου απαιτείται, αλλά και ανάθεσης. Μην αναλωθούμε στη γραφειοκρατία και μην αρχίσουμε τη στείρα αντιπαράθεση και την αμφισβήτηση μπροστά σε ένα τέτοιο εθνικό διακύβευμα. Χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να πετύχουμε».

Αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο επιχειρηματίας σημειώνει πως  «ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν «παράγει» δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, ούτε ευέλικτο. Για χρόνια, οι παραγωγικές ηλικίες βασίζονταν στην εστίαση ή στο λιανεμπόριο και όχι στην πρωτογενή παραγωγή. Ταυτόχρονα, η εθνική στοχοπροσήλωση στον τουρισμό παραγκώνιζε την πραγματική ελληνική βιομηχανία.

Ήλθε η πανδημία και μας έδειξε ότι με αυτό το μοντέλο “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Χρειάζονται κίνητρα και προοπτικές, για να στρέψουμε τους νέους σε δουλειές παραγωγής, και το καινούργιο μοντέλο να συνδυάζει καινοτομία, παραγωγή, υπηρεσίες και δεξιότητες (επιμένω) που απαιτούνται στη σημερινή εποχή».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ