Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕρυθρές Ταξιαρχίες: Σύλληψη 7 Ιταλών τρομοκρατών των δεκαετιών ‘70 και ‘80 στη...

Ερυθρές Ταξιαρχίες: Σύλληψη 7 Ιταλών τρομοκρατών των δεκαετιών ‘70 και ‘80 στη Γαλλία

Το πρωί συνελήφθησαν 7 Ιταλοί τρομοκράτες στη Γαλλία. Πρόκειται για 5 καταζητούμενους συνδεδεμένους με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες (Giovanni Alimonti, Enzo Calvitti, Roberta Cappelli, Marina Petrella και Sergio Tornaghi), έναν της Lotta continua (Giorgio Pietrostefani) και έναν του κινήματος Nuclei Armati per il contro potere Territoriale (Narciso Manenti). Όλοι τους φυγόποινοι έχουν καταδικαστεί με πολυετείς ή και με ισόβιες καθείρξεις. Τρείς ακόμη τρομοκράτες (Raffaele Ventura, Maurizio Di Marzio και Luigi Bergamin) διέφυγαν από τις Γαλλικές αρχές.

Όπως σημειώνει ο αναποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της λογικής του ‘δόγματος Μιτεράν’, για το οποίο οι πρώην τρομοκράτες της ομάδας Ερυθρές Ταξιαρχίες μπορούν να επωφεληθούν από το άσυλο στη Γαλλία, εκτός και αν ευθύνονται για αιματηρά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, οι εν λόγω συλλήψεις είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διμερών συζητήσεων μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, και που είχαν ως ημερομηνία ορόσημο την 9η Απριλίου, όταν δηλαδή η Ιταλίδα Υπουργός Δικαιοσύνης κα. Marta Cartabia συνάντησε τον ομόλογό της, κ. Eric Dupond-Moretti και του ζήτησε επίσημα την έκδοση των δέκα τρομοκρατών. Σημειωτέον, για κάποιους από αυτούς, όπως ο Maurizio Di Marzio, η ποινή θα παραγραφεί πολύ σύντομα.

Να τονίσουμε πως λίγο μετά την συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης, φαίνεται να ακολούθησε τηλεφώνημα μεταξύ του Ιταλού Πρωθυπουργού και του Γαλλου Προέδρου κ. Μακρόν, κατα την διάρκεια του οποίου ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την σημασία της σχετικής υπόθεσης για την Ιταλική Κυβέρνηση.

Την σύλληψη των τρομοκρατών ακολούθησαν επίσημες δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ντράγκι: «Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γαλλίας να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, που ζήτησε η ιταλική πλευρά, εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για πολύ σοβαρά τρομοκρατικά εγκλήματα, τα οποία έχουν αφήσει ανοιχτή πληγή. Η μνήμη αυτών των πράξεων βαρβαρότητας είναι ζωντανή στη συνείδηση ​​των Ιταλών.

Στο όνομά μου και στο όνομα της κυβέρνησης, συμμετέχω στον πόνο των μελών των οικογενειών των θυμάτων και στη συγκινητική μνήμη της θυσίας τους».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ