Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του υιικού φορτιού στα αστικά λύματα

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του υιικού φορτιού στα αστικά λύματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του  Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, τα οποία αποκαλύπτουν ότι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαίο που στις 11.00 π.μ θα ξεκινήσει έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας (αντί για την Παρασκευή) στην οποία αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της διασποράς και της έξαρσης των κρουσμάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ μεγάλη ανησυχία υπάρχει  για τις πόλεις Θεσσαλονίκη, της Λάρισα,  Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Συγκεκριμένα ανησυχητικές είναι οι αυξητικές  τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

«Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Περιφέρεια – ΠόληΠοσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιϊκού φορτίου
Αττική– 3%
Θεσσαλονίκη+10%
Λάρισα+66%
Βόλος+218%
Ηράκλειο+199%
Χανιά+154%
Ρέθυμνο+337%
Άγιος Νικόλαος+2%
Πάτρα+15%

Σημειώνεται ότι τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.Εν προκειμένω μελετάται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021.

Από τον οργανισμό διευκρινίζεται  ότι οι τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ