Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕντολή Γ. Πατούλη για Μηδενική Ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Εντολή Γ. Πατούλη για Μηδενική Ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής εντολής του Γ. Πατούλη, ξεκίνησε η έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό του κυκλώματος διαφοράς στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης, όπως αποδείχθηκε και από τα σχετικά έγγραφά που κατέθεσαν και διένειμαν στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος όσο και ο Γενικός Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών Η. Δόλγυρας, κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε από τον ίδιο στην Εισαγγελία Αθηνών, τον περασμένο Μάιο, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη και σχετικής εισήγησης του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών και διασαφήνισε την αυστηρή εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. 

240 υποθέσεις προς διερεύνηση έχει στείλει η Περιφέρεια Αττικής σε δικαστικές και αστυνομικές αρχές από τις αρχές του 2022

Σ΄ αυτό το πλαίσιο , το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε πως από τις αρχές του 2022, η Περιφέρεια έχει μεταβιβάσει προς τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές 240 υποθέσεις προς διερεύνηση. 

«Στην πρώτη γραμμή η Περιφέρεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βοηθούσαμε καθημερινά το έργο των εισαγγελικών αρχών»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών διευκρίνισε πως η Περιφέρεια δεν περιορίστηκε απλά στη διαβίβαση του εγγράφου, αλλά έμπρακτα υποβοηθούσε σε καθημερινή βάση τους επόμενους μήνες, το έργο των εισαγγελικών και διωκτικών αρχών. Συνδρομή που αποδείχθηκε καθοριστική, για τον εντοπισμό του κυκλώματος των επίορκων.

«Υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών διενεργήθηκαν εμπιστευτικά δεκάδες στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συσχετισμός των υψηλών ποσοστών επιτυχίας υποψηφίων με συγκεκριμένους υπαλλήλους, εξεταστές, επόπτες και σχολές οδηγών» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι έλεγχοι κατέδειξαν «ότι η πλειονότητα των εξεταζομένων υποψηφίων οδηγών που είχαν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να αξιοποιήσουν ηλεκτρονική υποκλοπή προέρχονταν σχεδόν από τις ίδιες σχολές».

«Επί ώρες – έμπειρα και αξιόπιστα στελέχη μας ενημέρωναν και διευκρίνιζαν για τη νόμιμη ροή κάθε διοικητικής διαδικασίας» σημείωσε και τόνισε πως όλη η σχετική αλληλογραφία και τα εμπιστευτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στους επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν επισήμως από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών.

Τέλος ξεκαθάρισε πως «ως Περιφερειακή Αρχή οφείλαμε να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα των ερευνών. Οφείλαμε να μην αφήσουμε χαραμάδα καταστροφής κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. 

Αναμέναμε την επίσημη ενημέρωση των εισαγγελικών και διωκτικών αρχών. Γι αυτό και μόλις διέρρευσε η προσαγωγή ο Περιφερειάρχης ζήτησε εγγράφως από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να μας γνωστοποιηθεί εάν και σε ποιους ασκήθηκε ποινική δίωξη και για ποια αδικήματα».

Η Υπηρεσία Μεταφορών πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της λειτουργίας του παράνομου κυκλώματος

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρα ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Υπηρεσία, κατόπιν σαφών εντολών του Περιφερειάρχη, κινήθηκε άμεσα με υπευθυνότητα. «Εμείς ανοίξαμε το δρόμο για την αποκάλυψη του κυκλώματος» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου με ενότητα να στηρίξουν τις προτάσεις της διοίκησης προκειμένου να πάψουν τα κρούσματα διαφθοράς. 

Προτάσεις που έχουν σταλεί από την Περιφέρεια στην κυβέρνηση, 

αλλά ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί

Επισημαίνεται πως η διοίκηση της Περιφέρειας από την αρχή της θητείας της έχει διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, την κατοχύρωση του αδιάβλητου των εξετάσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας πεζών και οδηγών, με δέσμη προτάσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρονται το Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η Ηλεκτρονική μεταβίβαση οχήματος, η Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας οχήματος, η Ηλεκτρονική αντικατάσταση και ανανέωση αδειών οδήγησης, η Ταχυδρομική αποστολή των αδειών οδήγησης κ.ά.

Ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά το αδιάβλητο των εξετάσεων, η Περιφέρεια έχει ζητήσει: 

  • να γίνει απλό και κατανοητό το εγχειρίδιο εξετάσεων και να εκδίδεται σε πολλές γλώσσες. 
  • να ψηφιοποιηθεί το δελτίο εξέτασης εκπαιδευομένου ώστε να διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία του υποψηφίου 
  • να επιτραπεί θεσμικά η χρήση ραδιοεξοπλισμού στις αίθουσες (κλωβοί, jammers κ.α.) ώστε να απενεργοποιούνται ασύρματες επικοινωνίες, κινητά και κάθε ηλεκτρονικό μέσο
  • να ενσωματωθούν διαδραστικές ερωτήσεις-video στις θεωρητικές εξετάσεις
  • να γίνεται αδιαμεσολάβητα και ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους υποψηφίους ο προγραμματισμός της εξέτασης τους
  • να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε εξεταστές και εκπαιδευτές που εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς 
  • να αναβαθμιστεί το απαρχαιωμένο Μηχανογραφικό Σύστημα Θεωρητικής Εξέτασης και να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες εξέτασης οδηγών (όπως ειδικές άδειες ΕΔΧ, πιστοποιητικά ADR κ.ά), σε μηχανογραφική εφαρμογή 
  • να ενταχτεί η κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια, ως αυτοτελές υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το μάθημα διδάσκεται 2 φορές την εβδομάδα. 

Επιπλέον, ζητά να προβλεφθεί:

  • η αυτόματη έκδοση προσωρινού διπλώματος μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr
  • η ανανέωση και αντικατάσταση αδειών οδήγησης να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά
  • η κατάργηση της επιστροφής της παλαιάς άδειας όταν ανανεώνεται ή αντικαθίσταται
  • η ταχυδρομική αποστολή των διπλωμάτων οδήγησης απευθείας από την ΕΛ.ΑΣ 
  • η καταβολή εφάπαξ μοναδικού ενιαίου παραβόλου από τους υποψηφίους οδηγούς
  • η διασύνδεση του G-link του Υπουργείου Μεταφορών με το Ληξιαρχείο και τις Δ.Ο.Υ 
  • η καταχώρηση της ποινής σε παραβάτες οδηγούς με ευθύνη της Αρχής που την επιβάλλει
  • η διαλειτουργικότητα των Πληροφορικών Συστημάτων Υπουργείων και Αυτοδιοίκησης
  • η είσπραξη των τελών μεταβίβασης οχήματος αποκλειστικά μέσω e-παραβόλου

Γ. Πατούλης : Ώρα ευθύνης για όλους . 

Με αφορμή τη συζήτηση στο ΠΕΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε:

« Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου κυκλώματος απέδειξε πως η πλειοψηφία των στελεχών της Υπηρεσίας Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί με ευσυνειδησία, αφού από την πρώτη στιγμή συνέδραμε ουσιαστικά και με εμπιστευτικότητα στην προσπάθεια της Αστυνομίας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Όμως δεν αρκεί η ευσυνειδησία των στελεχών μας, πρέπει να γίνουν πολλά σημαντικά βήματα για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του συστήματος έκδοσης διπλωμάτων.

Όταν υποχρεώνεις αλλοδαπούς να δίνουν θεωρητικές εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα κι όχι στην μητρική τους, ουσιαστικά τους οδηγείς να αναζητήσουν παράνομο τρόπο για να περάσουν τις εξετάσεις αυτές. Όταν δεν μας επιτρέπεται η χρήση σύγχρονων μέσων, που θα απενεργοποιεί παράνομες ασύρματες επικοινωνίες, ουσιαστικά διευκολύνονται τα κυκλώματα. Θεωρώ ότι το τελευταίο περιστατικό πρέπει να μας ενεργοποιήσει. 

Είναι ώρα ευθύνης, για όλους, τα πολλά λόγια περισσεύουν, χρειάζονται πράξεις. Να ξεκινήσει από αύριο κιόλας το Υπουργείο Μεταφορών τις διαδικασίες, για την υιοθέτηση των τεκμηριωμένων προτάσεων που έχουμε καταθέσει. Να μας δώσουν πρώτα τα μέσα να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μετά , αν δεν το κάνουμε, να μας απευθύνουν συστάσεις. 

Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Υπηρεσίας Μεταφορών της Περιφέρειας , καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Αττική. Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ασάφειες, κενά και ελλείμματα.

Με τη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και συναρμόδιων υπουργείων , μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς. 

Η δέσμευσή μας παραμένει , Μηδενική Ανοχή σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς . Επίορκοι υπάλληλοι και επαγγελματίες δεν έχουν θέση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ