Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕντατικές προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού

Εντατικές προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, με το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει λόγο για μια εθνική προσπάθεια που επιδιώκει να κερδίσει το στοίχημα του «ασφαλούς προορισμού», εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο μερίδιο από την περιορισμένη, λόγω πανδημίας, τουριστική πίτα.

«Θα χρειαστεί απ’ όλους πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα καθώς ανοίγουμε σταδιακά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου με εξαίρεση την Κρήτη. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 νησιά με αρκετά καλή συμμετοχή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και σε ακόμα 36. Για την συνέχεια προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των 19 μεγαλύτερων νησιών που ολοκληρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.
Αυτό που προσπαθεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση είναι να αποφευχθούν τοπικές επιδημίες, όπως είδαμε πρόσφατα στην Κάλυμνο, οι οποίες θα φέρουν νέα περιοριστικά μέτρα αναστέλλοντας ενδεχομένως και τα ταξίδια των ξένων προς αυτούς.

Παράλληλα, ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών εκτιμάται ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που ξεκινούν δειλά-δειλά να αυξάνουν οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων από και προς τα νησιά θα δοθούν σήμερα από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο.

Σύμφωνα ωστόσο με παράγοντες του τουρισμού, ήδη καταγράφεται κινητικότητα στις κρατήσεις η οποία αφορά κυρίως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Το παραπάνω επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης καθώς και η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της AEGEAN κ. Μαρίνα Σπυριδάκη, κατά την παρουσίαση της κοινής καμπάνιας που λανσάρουν για την προώθηση του τουρισμού σε 10 χώρες του εξωτερικού.

Οι χώρες από τις οποίες αρχικά καταγράφεται ενδιαφέρον, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων της Αγγλίας η χώρα μας εντάσσεται στους «πορτοκαλί προορισμούς», απαιτείται δηλαδή παραμονή σε καραντίνα 10 ημερών κατά την επιστροφή τους. Κι αυτό γιατί οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέτρο θα αρθεί και η χώρα μας θα ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» ήδη από την πρώτη αναθεώρηση της. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που εξέφρασε και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από την Αγγλία όπου και βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Ειδικότερα ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» κατά την επόμενη αναθεώρηση της λίστας, η οποία αναμένεται προς το τέλος Μαΐου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στα βρετανικά ΜΜΕ η Ελλάδα «θα καλωσόριζε μια περιφερειακή προσέγγιση διότι σύμφωνα με οποιαδήποτε κριτήρια, όλα τα ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί ήδη στην πράσινη λίστα στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη».

Ενθαρρυντικό για την αναθέρμανση των κρατήσεων από Βρετανία, βασική χώρα τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, είναι και το γεγονός ότι η TUI θα προσφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα όσο και στην «πορτοκαλί» μετά τις 17 Μαΐου. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά, σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κω.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ