Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή κρίση: Αγωνας δρόμους για κλείσουν τα χάσματα απόψεων στην ΕΕ -...

Ενεργειακή κρίση: Αγωνας δρόμους για κλείσουν τα χάσματα απόψεων στην ΕΕ – Βολές και απαντήσεις

Διχασμένη είναι η ΕΕ σε σχέση με το μηχανισμό που θα πρέπει να διαμορφωθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ειδικά εν όψει της άνοιξης αλλά κυρίως του επόμενου χειμώνα πολλοί είναι εκείνοι που κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου.

Ειδικότερα μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος «Έξυπνη Πόλη» της MYTILINEOS στα Άσπρα Σπίτια, ο  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos κ Ευάγγελος εξέφρασε την άποψη ότι οι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές και ότι αν συμβεί κάτι στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον οι τιμές εκτινάσσονται προς τα πάνω.

“Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη. Σημείωσε, δε, ότι η δυσκολία η μεγάλη αφορά τον επόμενο χειμώνα.

Ανέφερε, δε,  ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ οδηγεί σε τιμές 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρεύμα. Όπως εξήγησε, βέβαια η επιβολή ορίων στις τιμές είναι  εξαιρετικά δύσκολο θέμα «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει». Το προτεινόμενο επίπεδο προφανώς δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις την ώρα, δε, που υπάρχουν πολλά πλοία LNG που αναζητούν τερματικούς σταθμούς, φαινόμενο που εντείνει την ανάγκη για αναζήτηση μιας ορθολογικής ισορροπίας στις τιμές.

Η ΕΕ

Με τα 14 κράτη μέλη να “πυροβολούν” κατά ριπάς για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ εντείνεται η πίεση για αποφάσεις εδώ και τώρα για ένα μηχανισμό με πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο Συβούλιο Υπουρ΄γων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Είναι άμεση ανάγλη για αποφάσεις τόνισε κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθούν δύο κανονισμοί μαζί, ο κανονισμός αλληλεγγύης και ο κανονισμός διόρθωσης τιμών στη βάση αναθεώρησης, όμως, της πρότασης της Επιτροπής για “κόφτη” στα 275 ευρώ/ Mwh.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κ. Σκρέκα  η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ, ωστόσο η “Βόρεια Συμμαχία”, δηλαδή η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και κάποιες άλλες χώρες θεωρούν ότι το πλαφόν σε χαμηλή τιμή θα δημιουργήσει προβλήματα εφοδιασμού και γιαυτό θα πρέπει μόνο να ενεργοποιείται σε “ακραίες” περιπτώσεις, όπως συνέβη τον περασμένο Αύγουστο.

Πυρά

Να σημειωθεί ότι  πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε χθες ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα» για αυτό, λέγοντας πως το υψηλό επίπεδο του πλαφόν είναι τελικά «αιτία ανησυχίας».  Η επικεφαλής ενέργειας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν «γελοιοποίηση», ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας τη χαρακτήρισαν «ανεπαρκή».    

Με έντονη, πάντως, ανησυχία εμφανίζεται ο παραγωγικός κορμός της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης Μετάλλου (Eurometaux), αναφέρει ότι ένα τέτοιο πλαφόν που προωθείται από την Κομισιόν δε θα εφαρμοστεί κι αναρρωτιέται γιατι δεν ίσχυσε το καλοκαίρι όταν οι τιμές ήταν στα ύψη.

Η Κομισιόν

Πάντως με βάση την ανρόδια Επίτροπο η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών. Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ