Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕλληνοτουρκικά: Να προετοιμαστούμε για μια γενικευμένη περίοδο κρίσης;

Ελληνοτουρκικά: Να προετοιμαστούμε για μια γενικευμένη περίοδο κρίσης;

Για τα λάθη που έκαναν Ευρώπη και Αμερική τα περασμένα χρόνια στη Μέση Ανατολή, δίνοντας ως εκ τούτου διάδρομο στη Ρωσία για να εμφανιστεί στη Συρία, μίλησε στην ΕΡΤ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

«Αυτό ήταν μια τεράστια στρατηγική νίκη του Πούτιν και μια τεράστια ήττα της Δύσης. Τώρα όμως, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση ανασυντάσσεται. Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει διπλό παιχνίδι, αλλά σήμερα η Δύση ανασυντάσσεται και γι’ αυτό τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο ήταν μέχρι τώρα» σχολίασε ο κ. Κούρκουλας. «Η ρωσική εισβολή ήταν ένα ξυπνητήρι για τους Αμερικανούς και για τους Ευρωπαίους. Εμείς που ανήκουμε στο δυτικό στρατόπεδο, στο στρατόπεδο της Δημοκρατίας, μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη αυτών των παραγόντων», συμπλήρωσε.

Και όπως τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, «βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αλλά χτίζουμε συμμαχίες, οι οποίες δεν είναι συμμαχίες προσωρινές, αλλά ιδεολογικές».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο τόνισε ότι δεν πρέπει αυτό να μας εκπλήσσει: «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική μετώπου εναντίον της Τουρκίας. Κάνουμε πολιτική εμβάθυνσης και στερέωσης της ειρήνης και της συνεργασίας».

Και όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Τουρκία έχει στην περιοχή ερείσματα τα οποία εκτείνονται όχι μόνο στον αραβικό κόσμο και στα Βαλκάνια και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα με τα μάτια ανοικτά. Μέχρι στιγμής σε επίπεδο διπλωματικό αλλά όχι μόνο, έχουμε κατορθώσει να αποτρέψουμε τις τουρκικές απειλές. Χρειάζεται ψυχραιμία. Είναι μια κατάσταση η οποία θα διαρκέσει πολύ».

Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι εκλογές εντείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για μια περίοδο κρίσης και αποσταθεροποίησης η οποία είναι γενικότερη».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ