Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕκτίναξη τιμών στο ρεύμα - Προβληματισμός για τον επόμενο μήνα

Εκτίναξη τιμών στο ρεύμα – Προβληματισμός για τον επόμενο μήνα

Η ζήτηση λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και η αυξημένη συμμετοχή φυσικού αερίου στο εθνικό μίγμα παραγωγής έφερε εκτίναξη στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Έτσι, στα 357,96 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 29/11/2022. Η τιμή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 501 ευρώ και η ελάχιστη στα 189 ευρώ/MWh με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες.Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6,7%, το φυσικό αέριο 41% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 13,8% και οι ανανεώσιμες 29,6%.

Πάντως παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών η μέση τιμή για τον μήνα διαμορφώνεται στα 222 ευρώ/MWh, κι έτσι αναμένεται να κλείσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο (που έκλεισε στα 232 ευρώ/MWh), με την πτωτική τάση να συντηρείται -έστω επιβραδυνόμενη- για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.


Η δυναμική έλευση, βέβαια, του χειμώνα, φέρνει νέα δεδομένα, εντείνοντας τον προβληματισμό για τι θα γίνει το επόμενο διάστημα καθώς είναι άδηλες οι προθέσεις των εμπλεκομένων στο Ουκρανικό ενώ έρχεται και η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πάντως τα συμβόλαια στην προθεσμιακή αγορά του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (European Energy Exchange – ΕΕΧ) για τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονται στα 290 ευρώ/MWh. Σημειώνεται, τέλος, ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η τιμή είναι 373 ευρώ/MWh για τη Γαλλία, 371 ευρώ για τη Γερμανία, 358 ευρώ για τη Βουλγαρία και 369 ευρώ για την Ιταλία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ