Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΕ: Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής έναντι της Ρωσίας

ΕΕ: Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής έναντι της Ρωσίας

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν σήμερα το εάν και κατά πόσον θα οργανώσουν σύνοδο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που διαμορφώνουν έναντι της Μόσχας, καθώς οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε «αρνητική δίνη», όπως το θέτουν στις Βρυξέλλες.

Γαλλία και Γερμανία εισηγήθηκαν χθες Τετάρτη να οργανωθεί σύνοδος με τον κ. Πούτιν, καθώς αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αρχίσει διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων, όπως φάνηκε να προκύπτει από τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας που οργανώθηκε στη Γενεύη με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Απέναντι για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της σύρραξης στην Ουκρανία ή της κρίσης στη Λευκορωσία, εν μέσω αντεγκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΕΕ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για ανάμιξη σε εκλογικές διαδικασίες, για διασπορά παραπληροφόρησης, για απειλές κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία είναι μια πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας μας», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

«Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στη Μόσχα για να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειές της», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να διαμορφώσουν νέα προσέγγιση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ