Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19ΕΕ:Δεν αναμένονται σύντομα παραδόσεις της AstraZeneca από ΗΠΑ

ΕΕ:Δεν αναμένονται σύντομα παραδόσεις της AstraZeneca από ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca παρασκευασμένα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το μήνυμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιπλέξει τα σχέδια ανοσοποίησης στην Ένωση, η οποία από τον Ιανουάριο βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Οι ΗΠΑ μας είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν εμβόλια της AstraZeneca στην ΕΕ», είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Νωρίτερα φέτος η βρετανοσουηδική εταιρεία είπε στην ΕΕ ότι θα μειώσει τις παραδόσεις της κατά το δεύτερο τρίμηνο τουλάχιστον στο μισό, δηλαδή θα δώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις, μετά την πρώτη μείωση που είχε κάνει και στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια ωστόσο η AstraZeneca προσφέρθηκε να κλείσει μερικώς το κενό, με εμβόλια που παράγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των άλλων και στις ΗΠΑ.

Ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε στους διπλωμάτες των χωρών μελών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν εξαγωγές εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες «αυτήν την περίοδο».
«Βασικά, η κατάσταση είναι τέτοια που οποιεσδήποτε εξαγωγές είναι δύσκολες, όπως υπάρχει προθυμία να μιλήσουμε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η AstraZeneca απέφυγε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Ο Λευκός Οίκος δεν είχε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Είναι άγνωστο τι είναι αυτό που εμποδίζει τις εξαγωγές. Δεν είναι σαφές αν η AstraZeneca παράγει επαρκή αριθμό εμβολίων στις ΗΠΑ ή αν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο. Το εμβόλιο της εταιρείας δεν έχει ακόμη εγκριθεί προς χρήση στις ΗΠΑ.

Η Αυστρία ανέστειλε τους εμβολιασμούς με μια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, μέχρι να ερευνήσει έναν θάνατο από διαταραχή πήξης του αίματος και μια πνευμονική εμβολή που υπέστη ένας εμβολιαζόμενος.

Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ είπε σήμερα: «Όποια και αν είναι η νομική κατάσταση στις ΗΠΑ, θέλουμε να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διατηρήσουμε ανοιχτές τις αλυσίδες ανεφοδιασμού. Δεν πρόκειται να δίνουμε αναλυτική αναφορά των συζητήσεών μας με τους Αμερικανούς εταίρους».

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει τα εμβόλια για την Covid-19 πρώτα στους Αμερικανούς, αλλά θα μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο το τυχόν πλεόνασμά της. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα και ακολούθησε η συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον Τζέφρι Ζιντς.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συζητήθηκε το θέμα των εμβολίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΕΕ. Ένας αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για τα εμβόλια συνεχίζονται και αναμένονται και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αυτήν την εβδομάδα.
Η AstraZeneca έχει επίσης πει στην ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει επιπλέον δόσεις από την Ινδία, όπου τα εμβόλιά της παρασκευάζονται από το Serum Institute. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων επιθεωρούν επί του παρόντος το εργοστάσιο παρασκευής του Serum.

Οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης μέρος του δικτύου παραγωγής των εμβολίων της Johnson & Johnson, επειδή με βάση τη σύμβαση της εταιρείας με την ΕΕ, οι δόσεις που παράγονται στην Ολλανδία θα πρέπει να εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν έκαναν καμία αναφορά σε τυχόν εμπόδια που θα βάλουν οι ΗΠΑ στις αποστολές αυτών των εμβολίων στην ΕΕ, όμως πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει ανησυχίες. Την Τρίτη το πρακτορείο μετέδωσε ότι η J&J είπε στην ΕΕ ότι αντιμετωπίζει ζητήματα με τις παραδόσεις που μπορεί να περιπλέξουν τα σχέδιά της να στείλει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η J&J σχεδιάζει να αρχίσει τον εφοδιασμό της ΕΕ τον Απρίλιο. Το εμβόλιο αυτό έλαβε νωρίτερα σήμερα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ -ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ