Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕίχε «μπουκώσει» η αγορά – Σημάδι υγείας η διόρθωση

Είχε «μπουκώσει» η αγορά – Σημάδι υγείας η διόρθωση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πιο αιχμηρή πτώση – διόρθωση από τις 9 Φεβρουαρίου, ήτοι 45 συνεδριάσεις πίσω πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με αφορμή την επάνοδο στο ταμπλό των μετοχών της Πειραιώς, «λύθηκαν» οι αναστολές σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς, οδηγώντας σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.

Η επάνοδος στο ταμπλό της Πειραιώς ήταν η αφορμή και όχι η κύρια αιτία για τη διόρθωση, καθώς η αγορά μετά από δέκα ανοδικές εβδομάδες στις έντεκα τελευταίες και με εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έως τη μικρο-διόρθωση της Παρασκευής, ευρίσκονταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η αγορά είχε «μπουκώσει» ως προς το επάνω όριο, η δυναμική είχε εξαντληθεί, εξού και τα σημάδια κόπωσης σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, ακόμη και σε θετικές για το Γ.Δ. ή τον FTSE 25 συνεδριάσεις.

Η διόρθωση λοιπόν, θα «δέσει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές, θα αυξήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς και θα δώσει την ευκαιρία εισόδου και σε επενδυτές που «έχασαν» το πρώτο κύμα της ανόδου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ίδιον της αγοράς που βρίσκεται σε σταθερά ανοδικό momentum να πραγματοποιεί τέτοιες μεγάλες και «σκληρές» διορθώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσουν το momentum, αλλά το ισχυροποιούν, το στερεώνουν και το ανατροφοδοτούν καλύτερα. Βεβαίως, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είναι ένα crash test για όλη την αγορά, ενώ ευρύτερα οι τρεις ΑΜΚ που θα «τρέξουν» έως το Μάιο (Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines) είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ζητούνται κεφάλαια περί τα 1,3 δισ. ευρώ, χώρια τα 500 εκατ. ευρώ του ομολόγου της Μυτιληναίος.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «πλέον η ζώνη των 872 μονάδων είναι η κοντινότερη στήριξη, με τις 890 μονάδες πλέον να καθίσταται αντίσταση στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο χρηματιστής, η ζώνη του 860 είναι και κύριο επίπεδο στήριξης σαν παλαιό υψηλό σε περίπτωση που χαθεί το όριο των 878 μονάδων. Θυμίζουμε πως χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 875,76 μονάδες, όμως για να θεωρηθεί ότι «κλειδώνουν» κάποια επίπεδα, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε φίλτρο τριών ημερών που είναι το αλάνθαστο όριο.

Πάντως, ένα από τα θετικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς διαμορφώθηκε στα 72,35 εκατ. ευρώ με ελάχιστα πακέτα. Το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε ο τζίρος σε τόσο πτωτική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι διαθέσεις γενικευμένου ξεφορτώματος δεν καταγράφηκαν. Απλώς αποσύρθηκαν εντελώς οι αγοραστές.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ