Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Μιχαηλίδου: Ξεκινάμε την Ημιαυτόνομη Διαβίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δ. Μιχαηλίδου: Ξεκινάμε την Ημιαυτόνομη Διαβίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Θεσπίστηκε και ξεκινά για πρώτη φορά στην χώρα μας η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των εφήβων που φιλοξενούνται επί χρόνια στα ιδρύματα και η πιο ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Η εντατική προσπάθεια που γίνεται για την αποϊδρυματοποίηση με τη διαρκή ενίσχυση της αναδοχής και της υιοθεσίας, έχει ως αποτέλεσμα το 50% των παιδιών που φιλοξενούνταν στα ιδρύματα, να έχουν βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Όπως, όμως, έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών. Για τον λόγο αυτό, μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, ξεκινά τώρα η ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους άνω των 15 ετών, με σκοπό κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι περίπου 400 παιδιά πάνω από 15 ετών παραμένουν ακόμα στα ιδρύματα γιατί λόγω της ηλικίας τους, είτε τα ίδια δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε δεν επιλέγονται εύκολα από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς. Μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του. Πλέον με την ημιαυτόνομη διαβίωση οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν με σπίτι και όχι με ίδρυμα. Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλή και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου για την αυτονόμησή τους. Επιπλέον, εκτός από την στέγαση τους παρέχεται, μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375,00 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Σήμερα με τα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης κάνουμε ακόμα ένα βήμα για την αποϊδρυματοποίηση κάθε παιδιού. Σκοπός μας, να προετοιμάσουμε τους εφήβους μας, με τα κατάλληλα εφόδια για την ασφαλέστερη μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, τους εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες παροχές και υπηρεσίες για την καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και την υποστήριξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους. Τέσσερα χρόνια τώρα μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Γι’ αυτό και επιταχύναμε τη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας, θεσπίσαμε την επαγγελματική αναδοχή και τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ξεκινώντας τη λειτουργία των διαμερισμάτων της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Συνεχίζουμε!».

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ