Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔοκάρι και… έξω- Γράφει ο Α. Αλαφογιώργος

Δοκάρι και… έξω- Γράφει ο Α. Αλαφογιώργος

Ήταν ένα φιάσκο, μια κίνηση θνησιγενής, καταδικασμένη να συντριβεί στις ιαχές και τα κελεύσματα της κερκίδας. Η περιβόητη Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, θα απαρτίζονταν από τα ισχυρότερα πορτοφόλια του ποδοσφαίρου και θα δημιουργούσε ένα κλειστό κλαμπ-πρωτάθλημα, όπου η ποδοσφαιρική ελίτ θα ήταν τα πάντα και οι άλλοι τίποτε.

Ο Μπόρις Τζόνσον το είπε σωστά. Πρόκειται για έναν τύπο καρτέλ-βαριά έκφραση-,ο Μακρόν από την πρώτη στιγμή, απέναντι, όπως και ο Ντράγκι. Οι παλαίμαχοι, τεράστια ονόματα της εποχής τους στο χορτάρι καταφέρθηκαν αμέσως εναντίον των εμπνευστών και των ενεργούμενών τους. Οι οπαδοί και οι φίλαθλοι απανταχού της γης αντέδρασαν ενστικτωδώς απείλησαν ότι θα μποϋκοτάρουν τις αγαπημένες τους ομάδες και μίλησαν ανοιχτά για προδοσία.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο άκρατος ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο είναι παρελθόν. Άλλο αυτό και άλλο να μετατραπεί το ποδόσφαιρο σε μια κλειστή λέσχη φουσκωμένων πορτοφολιών, που θα εκμεταλλεύονται τα λάβαρα και τις σημαίες προς ίδιον όφελος. Η απληστία έχει τα όρια της. Όχι πως η ΟΥΕΦΑ αποτελεί την εποχή της αθωότητας του ποδοσφαίρου, ωστόσο έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη φόρμα που είναι αποδεκτή, παρά τις εγγενείς αδυναμίες της από όλους τους ”συμβαλλόμενους” στο άθλημα, κυρίως τους φιλάθλους.

Απαιτούνται αλλαγές και εξορθολογισμός των, αστρικού τύπου, προϋπολογισμών. Ο Γκουαρντιόλα το είπε καθαρά. Το ποδόσφαιρο είναι ανταγωνισμός μέσα στο γήπεδο και δικαίωμα στη νίκη. Στην αρχή του σημειώματος είπαμε ότι επρόκειτο για μία θνησιγενή κίνηση.

Μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική λίγκα χωρίς τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Πορτογάλους και άλλους, ποια αξία θα είχε. Το ποδοσφαιρικό απαράτ δεν θα άφηνε εύκολα μια καθαρώς επενδυτική κίνηση-απληστία για τους περισσότερους- να περάσει, ώστε να ρεφάρουν οι μεγάλοι αβρόχοις ποσίν.

Οι νεόκοποι Αμερικάνοι επενδυτές που μπήκαν στο ποδόσφαιρο του νησιού, ουδέποτε έγιναν αποδεκτοί και συμβατοί με τον αντικείμενο του ποδοσφαίρου και τώρα μάλλον θα το… ξανασκέφτονται και θα θέλουν να ξεπουλήσουν και να αποδεσμευτούν. Οι… ανατολίτες είναι λίγο πιο συμβατοί, καθόσον η μπάλα στα μέρη τους έχει απήχηση στον κόσμο. Κατάλαβαν αμέσως τι συνέβη και έσπευσαν να αποσυρθούν από το εγχείρημα.

Εντύπωση αποτελεί η στάση του Ανιέλι της Γιουβέντους. Διάβολε, η Ιταλία έχει παράδοση στο ποδόσφαιρο. Κάτι δεν μέτρησε σωστά, όπως φαίνεται. Εκείνοι που έχουν το μυαλό τους αποκλειστικά στην τσέπη είναι βέβαιο ότι θα βρουν τρόπους να επενδύσουν και σε άλλα ”προϊόντα”.

Η μπάλα είναι για όλους. Λογάριασαν λάθος τα… αφεντικά και εκτέθηκαν στη συνείδηση όσων λατρεύουν το τόπι.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ