Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης & Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του...

Δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης & Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000

H διαΝΕΟσις ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τη δημιουργία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε αυτές.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με  επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. οικοτουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός περιπέτειας) αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η άσκηση δραστηριοτήτων αναψυχής μπορεί να αποφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά και να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στα οικοσυστήματα και στο τοπίο. Με στόχο την προστασία των περιοχών αυτών και την ταυτόχρονη ανάδειξή τους, είναι επιτακτικός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η συνολική διαχείριση και διακίνηση επισκεπτών, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς καλές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις πρόκειται να εκπονήσει μελέτη για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμοδίων Υπουργείων και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. Όπως γίνεται με όλες τις έρευνες της διαΝΕΟσις, το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δημοσιευτούν στο dianeosis.org.

Την παραπάνω συνεργασία παρουσίασαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από το Μικρό Πάπιγκο στις παρυφές της Τύμφης σε συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Παρευρέθηκαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., Κώστας Τριάντης.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ