Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: H «πράσινη» στροφή, οι μεγάλες προσδοκίες και τα υψηλά 6ετίας

ΔΕΗ: H «πράσινη» στροφή, οι μεγάλες προσδοκίες και τα υψηλά 6ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά έξι και πλέον ετών βρίσκεται πλέον η μετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το deal με τη γερμανική εταιρεία RWE Renewables με στόχο επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  

Πρόκειται για μια καθοριστική συμφωνία που θα «τραβήξει» πολύ πιο γρήγορα τη ΔΕΗ προς τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και την απομάκρυνση από το λιγνίτη και τον άνθρακα και τις παρωχημένες μορφές ενέργειας του παρελθόντος. Πρόκειται για μια φιλόδοξη συμφωνία, που στοχεύει στη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Στο νέο σχήμα η θυγατρική της Επιχείρησης ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. θα συμμετέχει με 49% και η γερμανική εταιρεία με 51%, ενώ η κάθε πλευρά θα εισφέρει έως 1 GW αδειοδοτημένων έργων. Αξίζει να σημειωθεί πως η RWE Renewables θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης.

Με φόντο λοιπόν αυτή τη συμφωνία, η μετοχή της ΔΕΗ έλαβε ισχυρή ώθηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης κλείνοντας με ράλι +5,41% στα 7,80 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2014, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε υψηλά έξι και πλέον ετών. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση της κατάταξης σε όλο το Χ.Α., καθώς ξεπέρασε ομίλους όπως Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται ήδη στο +4,98% από την αρχή του 2021, έχοντας ράλι +14% στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις από τις 25 Ιανουαρίου. Θυμίζουμε πως ο τίτλος της Επιχείρησης έβγαλε το 2020 με άνοδο 79,18%, όντας ο πρώτος σε απόδοση στον Large Cap, ενώ είχε το πλέον θεαματικό ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης από το ναδίρ του περασμένου Μαρτίου με άνοδο άνω του 340%.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο δίμηνο ολοένα και περισσότεροι εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι «ανακαλύπτουν» την ελκυστικότητα της μετοχής της ΔΕΗ αλλά και τις προοπτικές της Επιχείρησης, στην προσπάθεια μετάβασης στη νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Προχθές η Euroxx Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 13 ευρώ με σύσταση «overweight», υποδηλώνοντας περιθώρια ανόδου άνω του 70% και παρά το ράλι που έχει κάνει το 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή – στόχο που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια για τη μετοχή της ΔΕΗ, που ασφαλώς μαρτυρά και το momentum αλλαγής σε όλα τα ΔΕΗ, επίπεδα που διέπει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Και όλα αυτά, για μια μετοχή που το Μάρτιο του 2020 είχε πέσει στα 1,55 ευρώ! Παράλληλα, προ μερικών εβδομάδων, η Eurobank Equities διατύπωσε σύσταση «αγοράς» με τιμή – στόχο τα 10 ευρώ. Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, ενώ πέτυχε ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2007 όταν έκλεισε στα 37,10 ευρώ!

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ