Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Τι αλλάζει από 5 Αυγούστου στις ρήτρες για τα οικιακά τιμολόγια...

ΔΕΗ: Τι αλλάζει από 5 Αυγούστου στις ρήτρες για τα οικιακά τιμολόγια – Αναπροσαρμογές και εκπτώσεις

Στην κατάργηση της ρήτρας Ρύπων CO2 με παράλληλη αναπροσαρμογή των οικιακών τιμολογίων προχωρά η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για αλλαγή στο πλαίσιο υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και πλέον η Επιχείρηση θα αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της στη βάση της ρήτρας που συνδέει τη χρέωση της κιλοβατώρας με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΔΕΗ, η αναπροσαρμογή αυτή συνδέεται αυτόματα και με έκπτωση 30%, ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές. 

H Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας. Στον τύπο υπολογισμού για την Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής όλες οι μεταβλητές είναι δημοσιευμένες και ευχερώς επαληθεύσιμες από τους πελάτες. 

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Επιχείρησης, το τελευταίο διάστημα έλαβε χώρα σειρά επαφών με τη ΡΑΕ, με τη ρυθμιστική αρχή να πιέζει ώστε να αντικατασταθεί η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από τη ΡΑΕ το Μάιο, οπότε και η ΔΕΗ για πρώτη φορά ενεργοποίησε τη ρήτρα CO2 στους λογαριασμούς στο πλαίσιο μιας διαδικασίας έρευνας για αποκατάσταση όρων διαφάνειας στην αγορά, ύστερα και από αιτήματα καταναλωτών με αφορμή αυξήσεις τιμολογίων από άλλους παρόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της Αρχής ήταν να διαμορφωθεί μια σχετική «ομοιογένεια» στις ρήτρες και τις χρεώσεις όλων των παρόχων, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κατανοεί τις αναγραφές στους λογαριασμούς.

Όπως προαναφέρθηκε, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου 2021, ήτοι 60 ημέρες μετά την ενημέρωση των πελατών με την ανάρτηση των ανανεωμένων τιμολογίων στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, μετά την έκπτωση του 30% που θα μπει στα τιμολόγια, η ρήτρα αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. 

Με δεδομένο ότι μια μέση κατανάλωση σπιτιού ανέρχεται στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα, μετά την «νέα ρήτρα» χονδρεμπορικής τιμής για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 η επιβάρυνση πέφτει με βάση τα δεδομένα Μάιου. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η ρήτρα CO2 δίνει χαμηλότερα «καπέλα» στους λογαριασμούς στο 1,5 – 2 ευρώ ανά MWh λόγω της συγκυριακής αποκλιμάκωσης της τιμής των ρύπων. Αντίστοιχα και για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21 με ένα σενάριο τιμής μεγαβατώρας 70 ευρώ η επιβάρυνση μετά την έκπτωση θα ανέλθει στα 5,2 ευρώ (αντί για 5,5 ευρώ) ανά MWh.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ