Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΔΕΗ: Μείωση 36% των εκπομπών ρύπων

ΔΕΗ: Μείωση 36% των εκπομπών ρύπων

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής τους προηγούμενους μήνες για να θωρακιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού, είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου η απόδοση των «πράσινων» ομολογιών ύψους 775 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2021 και λήγει το 2026.
Ο συγκεκριμένος τίτλος (SustainabilityLinked Bond) είχε ρήτρα αειφορίας που προέβλεπε συγκεκριμένο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% στο τέλος του 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ η ΔΕΗ πέτυχε μείωση της τάξης του 36%,  σύμφωνα με όσα αναφέρει έκθεση για την απόδοση του τίτλου που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Επιχείρηση, για την οποία εξέδωσε και χρηματιστηριακή ανακοίνωση.

Η μη επίτευξη του στόχου συνεπάγεται ένα πέναλτι για την ΔΕΗ και δη αύξηση του επιτοκίου (3,875%)  κατά 50 μονάδες βάσης που θα αρχίσει να ισχύει από την ημερομηνία πληρωμής του επόμενου κουπονιού (2 Οκτωβρίου 2023).

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγορές δεν αξιολογούν αρνητικά το εν λόγω αποτέλεσμα ωστόσο, καθώς, οι επενδυτές «αναγνωρίζουν» το γεγονός ότι επετεύχθη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης που άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης που ήταν και η «βάση» της έκδοσης των πράσινων ομολογιών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ