Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στο 40-50% των εσόδων του 2019 ο τουρισμός φέτος

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Στο 40-50% των εσόδων του 2019 ο τουρισμός φέτος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την εκτίμηση πως τα φετινά έσοδα του τουρισμού θα κυμανθούν μεταξύ των 7,5 και 9 δισ. ευρώ, ήτοι σε ένα εύρος 40-50% σε σχέση με το 2019 έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα «είμαστε πιο κοντά στο κατώτερο όριο εκτίμησης, ήτοι στα 7,5 δισ. ευρώ, όμως επειδή οι εξελίξεις εξαρτώνται απολύτως από την πορεία της πανδημίας, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα “γυρίσει” η κατάσταση, δεν αποκλείεται να πετύχουμε και το πιο υψηλό εύρος του φετινού μας στόχου».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης κ.α.

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι, όπως φαίνεται, το πρώτο εξάμηνο είναι οριστικά χαμένο, οπότε τα πάντα για τη διάσωση (κατά το δυνατόν) της χρονιάς εξαρτώνται από το φαινόμενο του ελατηρίου που πιθανότατα λάβει χώρα από τον Ιούλιο και εντεύθεν στην αγορά του τουρισμού.

Εκτίμησε πως «πεποίθησή μας, μελετώντας τα στοιχεία, είναι ότι κάποια στιγμή θα δούμε τη μορφή ελατηρίου και μέσα στο 2021», εκτιμώντας παράλληλα ότι η φετινή σεζόν θα επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ η προσπάθεια ανάκτησης των εσόδων του 2019, θα ξεκινήσει από το 2022.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η έναρξη της σεζόν καθυστερεί πολύ, καθώς περιμέναμε να γίνει το 2ο τρίμηνο, όμως φαίνεται ότι χάνεται και αυτό, δεδομένου ότι οι διαδικασίες εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθυστερούν

Αναφερόμενος ευρύτερα στο εκτόπισμα του ελληνικού τουρισμού ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι παρά την καταστροφή του 2020 και την απώλεια του 80% των εσόδων, αν δούμε πιο διευρυμένα την κατάσταση, ο τουρισμός είναι αυτός που στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης, σημειώνοντας μια τρομακτική άνοδο από το 2013 έως το 2019, το οποίο ήταν έτος ρεκόρ. Το 2019 ήταν το κορυφαίο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με 18,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.

Παράλληλα, ο Ρέτσος τόνισε ότι η πανδημία έφερε το απότομο τέλος εποχής στο προηγούμενο μοντέλο του τουρισμού, κάτι που δίνει την ευκαιρία για μια ολιστική αλλαγή της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ