Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓ. Περιστέρης: Τα καλύτερα έρχονται – Ακολουθεί περίοδος μεγάλης ανάπτυξης

Γ. Περιστέρης: Τα καλύτερα έρχονται – Ακολουθεί περίοδος μεγάλης ανάπτυξης

«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, ακολουθεί μια περίοδος ανάπτυξης. Πολλοί σοβαροί θεσμικοί επενδυτές, αρκετοί εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα επενδύουν σε μας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία μας. Στο πρώτο εξάμηνο 2021 είχαμε σημαντικές εξελίξεις». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την Τετάρτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο αποκτώντας σημαντικό ποσοστό η κα Μαριάννα Λάτση και ο κ. Βαγγ. Μαρινάκης. «Ο όμιλος αποκτά μία στέρεα βάση με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία και θα ακολουθήσουν την πορεία της» σημείωσε. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία μας». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στα γεγονότα στο Τέξας με την κακοκαιρία σημειώνοντας πως «είχαμε την ατυχία στα αιολικά πάρκα της εταιρείας στο Τέξας των ΗΠΑ από ένα απρόβλεπτο γεγονός, από μία πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Κάναμε την επιλογή μας. Δυστυχώς, όχι αναίμακτα, αλλά οι επιλογές μας αποδείχθηκαν οι οικονομικά προσφορότερες και οι συγκριτικά πλέον συμφέρουσες για την εταιρεία μας».

Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ζημία από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή, αλλά ούτε στην Terna Energy USA Holding Group στις ΗΠΑ. «Το αφήνουμε πίσω και προχωρούμε μπροστά. Ακολουθεί μία περίοδος ταχείας ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Περιστέρης. 

Μεγάλοι οι στόχοι των επόμενων ετών

«Ξεκινάμε μία φάση μεγάλης ανάπτυξης. Ο στόχος μας σε μία πενταετία είναι να ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα 3 GW. Κι αυτός είναι ένας ενδιάμεσος στόχος», όπως είπε και προσέθεσε ότι στα αιολικά πάρκα η Τέρνα Ενεργειακή είναι ηγέτιδα στην Ελλάδα. «Κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή περαιτέρω έργα ισχύος 400 MW, ενώ άλλα 63 έργα είναι σε φάση ωρίμανσης» τόνισε και προσέθεσε ότι  στα φωτοβολταϊκά προωθούνται έργα 1,7 GW, εκ των οποίων έργα ισχύος 1,1 GW έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού.

«Δεν υπάρχει ΑΠΕ διείσδυση χωρίς αποθήκευση» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι: «Εδώ και δέκα χρόνια ετοιμάζουμε και έχουμε 2000 MW αποθηκευτική δυνατότητα σε διάφορες φάσης ωριμότητας. Όχι μόνο σε μπαταρίες για ολιγόωρη αποθήκευση αλλά και στην τεχνολογία της αντλιοταμίευσης όπου υπάρχει τεράστια προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχει άλλο μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης από άλλη εταιρεία. Και σε μια άλλη δραστηριότητα που διεκόπη στο παρελθόν, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. όπου έχουμε τη συνεργασία με τη Ocean winds, αναπτύσσουμε δράση και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τέλος του έτους το νέο θεσμικό πλαίσιο» «Συνολικά σε ΑΠΕ έχουμε 7 GW νεά έργα και τα 5GW έχουν προχωρήσει πέρα από τη βεβαίωση παραγωγού» σημείωσε.

«Επίσης έχουμε παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων. Μόλις ξεκίνησε η ολοκλήρωση μονάδας στην Πελοπόννησο. Συνολικά έχει καθυστερήσει ο σχεδιασμός, έχουμε όμως προτάσεις και θα είμαστε πρωταγωνιστές. Επενδύουμε στην πράσινη ανάπτυξη και μαζί με νέες τεχνολογίες δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέα παιδιά για να προωθηθεί μια διάχυση πλούτου στην κοινωνία» κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Το 2020 ήταν για τον Όμιλο της Τέρνα Ενεργειακή μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, μια χρονιά που αποδείξαμε στην πράξη ότι οι αποφάσεις που πήραμε πολλά χρόνια πριν μας δικαίωσαν, καθώς οι τομείς δραστηριότητας της εταιρείας μας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει στον πυρήνα του τους τομείς όπου κατά κύριο λόγο οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται. Ενώ και η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει στραφεί δυναμικά στις πράσινες επενδύσεις.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ