Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΓ. Αμυράς: Η επένδυση για τα αιολικά πάρκα στην Ν. Εύβοια είναι...

Γ. Αμυράς: Η επένδυση για τα αιολικά πάρκα στην Ν. Εύβοια είναι στρατηγικής σημασίας

«Η απολιγνιτοποίηση και η αποανθρακοποίηση της οικονομίας αποτελεί ύψιστη, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλουμε το μείγμα της καθαρής ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος να ανέλθει πολύ ψηλά και είμαστε άλλωστε πολύ μπροστά και από τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με τα 8 αιολικά πάρκα στην Εύβοια.

Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική επένδυση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς εκπτώσεις, σύμφωνα με τους «τους σκληρούς κανόνες και όρους του εθνικού, όσο και του ενωσιακού δικαίου, έτσι ώστε να είμαστε 1000% σίγουροι ότι το περιβάλλον προστατεύεται».

Ειδικά για τα δύο έργα της ΕΛΑΤΕΑΜ στη Νότια Εύβοια, ανέφερε πως μετά τις τροποποιήσεις που υπήρξαν, η πραγματική ισχύς του έργου θα είναι τα 460,6 MW. Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει πλέον στα 489.000.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίας από 62, λόγω της αύξησης των μεγαβάτ, θα ανέλθουν στις 182 θέσεις εργασίας.

Συνεπώς, είπε ο κ. Αμυράς, αυτή η επένδυση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός, τόνισε πως η διυπουργική έγκριση είναι νομιμότατη και έχει περάσει από κόσκινο, τόσο από τις υπηρεσίες, όσο κι από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κάλυψης της γης, των εδαφών, από αιολικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως ο δήμος Καφηρέως ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Παράλληλα, τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων. ‘Αρα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ειδικού Χωροταξικού, ο αριθμός ανεμογεννητριών μπορεί να αυξηθεί με τη μεταφορά αριθμού ανεμογεννητριών από το σύνολο των δήμων στους οποίους εκτείνεται το έργο. Υπάρχει όμως ένα όριο, και αυτό είναι το 30%, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών, εκείνες που αντιστοιχούν στον δήμο με το μεγαλύτερο πλεόνασμα αδιάθετων ανεμογεννητριών. Έτσι, η αύξηση της φέρουσας ικανότητας στον δήμο Καφηρέως, ήταν απόρροια της μεταφοράς αριθμού ανεμογεννητριών από τον δήμο Μαρμαρίου.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχει προσφυγή απέναντι σε αυτά τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και κάλεσε το υπουργείο να μην προχωρήσει πριν την εκδίκασή της. Αμφισβήτησε ότι θα δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, λέγοντας πως οι μέχρι τώρα θέσεις απασχόλησης για τα 64 πάρκα ήταν 62. Ανέφερε πως υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου για την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας, όπου ζητείται να μην μπει καμία άλλη ανεμογεννήτρια. Επέμεινε ότι είναι παράνομη η έγκριση, ως στρατηγικών επενδύσεων, των οκτώ νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, υποστηρίζοντας πως στις λίστες της ΡΑΕ και στο site της ΡΑΕ, η απόφαση για την Κάρυστο δεν υπάρχει πουθενά.

Ο υφυπουργός, κατέθεσε έγγραφο της ΡΑΕ με αριθμό, που αναφέρει αναλυτικότατα τη διαδικασία που τηρήθηκε και στο οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρχε εκ παραδρομής, αρχικά, μια λανθασμένη απάντηση της Αρχής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ