Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί το 13032 δεν θα φέρει την «άνοιξη» στο λιανεμπόριο-Γράφει ο Ε....

Γιατί το 13032 δεν θα φέρει την «άνοιξη» στο λιανεμπόριο-Γράφει ο Ε. Νότης

Άνοιγμα του λιανεμπορίου με το επιχείρημα ότι η αποστολή SMS στον νέο πανταψήφιο αριθμό 13032 θα μας προστατέψει από την κοσμοσυρροή ειδικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν μπορεί να υπάρξει. Πολύ απλά διότι ο νέος μηχανισμός που στήνεται κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του: να διασφαλίσει δηλαδή ότι ο κάθε πολίτης θα βγαίνει για ψώνια μόνο μια φορά την ημέρα και όχι για περισσότερες από τρεις ώρες.

Όταν εκατομμύρια καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε δεύτερο και τρίτο αριθμό κινητού τηλεφώνου, όταν η μετακίνηση για ψώνια με ένα απλό έγγραφο δεν μπορεί να απαγορευτεί καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μεροληψία εις βάρος των μεγαλύτερων σε ηλικία, είναι προφανές ότι τα παράθυρα καταστρατήγησης είναι κάτι παραπάνω από ανοικτά.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να συσσωρεύσει ακόμη περισσότερες ζημιές και σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

Η σπουδή του οικονομικού επιτελείου να ανοίξουν το ταχύτερο τα μαγαζιά, είναι απόρροια των στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια για τη ζημιά που προκαλούν τα κατεβασμένα ρολά. Και χθες, ο υπουργός οικονομικών μίλησε για παραγωγή πρόσθετου ελλείμματος της τάξεως του 0,7-0,8% από το κλειστό λιανεμπόριο.

Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που υπολόγισε τις απώλειες εσόδων στα 5 δις. ευρώ (ή στο 8,5%) του ΑΕΠ και πλέον η αγωνία είναι ότι περισσότερα από 2-3 δις. ευρώ θα έχουν χαθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αποδέκτες και της αγωνίας του οικονομικού επιτελείου και της αγωνίας της αγοράς και της αγωνίας των λοιμωξιολόγων για το γεγονός ότι η πανδημία δεν υποχωρεί παρά το γεγονός ότι η αγορά υπολειτουργεί.

Αμφιβολία για το ποια θα είναι την Παρασκευή η εισήγηση των ειδικών δεν υπάρχει: παράταση του lockdown καθώς και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Το ζητούμενο είναι πλέον να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε τουλάχιστον από τις 8 Μαρτίου θα δοθεί και πάλι η δυνατότητα να λειτουργήσει η αγορά. 

Ε. Νότης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ