Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί τα funds «επιτίθενται» στις ελληνικές εταιρείες μεσογειακής διατροφής

Γιατί τα funds «επιτίθενται» στις ελληνικές εταιρείες μεσογειακής διατροφής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παλίρροια, Κρήτων Άρτος, Μέγας Γύρος, Κανάκης, Unismack, Μινέρβα Ελαιουργική και τώρα η Eurocatering. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ελληνικές εταιρείες που την τελευταία διετία έγιναν στόχος ελληνικών κυρίως funds; Τη δραστηριοποίησή τους στον ευρύτερο χώρο της μεσογειακής διατροφής! Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα της αγροτοδιατροφής και της ευρύτερης Μεσογειακής κουζίνας αναδεικνύονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα πλέον ως ένας πολύτιμος και εν πολλοίς ανεξιχνίαστος θησαυρός.  

Το ελληνικό γιαούρτι «πετάει» διεθνώς και καθίσταται ως το πιο ανερχόμενο ελλαδικό brand στο χώρο των τροφίμων, εταιρείες ελαιολάδου κερδίζουν κορυφαία βραβεία παγκοσμίως (Terra Creta, Olympian Green, Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου), η φέτα έχει ήδη κατακτήσει τις αγορές, ενώ δεκάδες ακόμη προϊόντα της ελληνικής γης διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, τα ραντάρ εγχώριων αλλά και ξένων χαρτοφυλακίων στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς επενδύσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το χώρο.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε ότι δύο ελληνικά funds, το EOS Capital Partners και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, συνεπένδυσαν στην ελληνική εταιρεία Eurocatering, με στόχο να την ενισχύσουν κεφαλαιακά και να την ωθήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Ποια είναι η Eurocatering – Η πορεία από το 2000

Η Eurocatering AE ιδρύθηκε το 2000 ως μια μικρή startup, ξεκινώντας τη δραστηριοποίησή της στο χώρο των έτοιμων προς χρήση και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ανοίγοντας ουσιαστικά μια ανύπαρκτη έως τότε αγορά για τη χώρα μας. Άλλωστε, η χώρα μας έχει το προνόμιο και την ευλογία να διαθέτει φρέσκα προϊόντα κάθε ημέρα μέσω άμεσων λαϊκών αγορών και πλήθος άλλων καταστημάτων, εν αντιθέσει με τη Βόρεια Ευρώπη, όπου οι κλιματικές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ούτε διαθέτουν ανάλογα νωπά προϊόντα.

Όμως, οι αλλαγές στην κοινωνία και στον τρόπο ζωής, έφεραν στο προσκήνιο και στην Ελλάδα τέτοιες ανάγκες, με την εταιρεία Eurocatering να γνωρίζει γοργή ανάπτυξη. Πυρήνας ξεκινήματος για την εταιρεία ήταν η Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, που ήταν και η πηγή των εμπορευμάτων. Το 2004 η εταιρεία σύστησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τις πλυμένες και κομμένες σαλάτες με το brand Φρεσκούλης, απαντώντας στις ανάγκες των καταναλωτών για υγιεινές επιλογές διατροφής με αμεσότητα και ταχύτητα.

Επίσης το 2004 δημιουργήθηκε σύγχρονο εργοστάσιο υψηλής παραγωγικής δυναμικής και συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ. στις Αχαρνές Αττικής, το 2009 δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις στη Β. Ελλάδα με επέκταση δραστηριοτήτων και εκεί, ενώ το 2012 ενίσχυσε το τμήμα logistics. Το 2015 η εταιρεία μετέφερε τις κεντρικές αποθήκες και τα διοικητικά γραφεία σε νέες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 2.200 τ.μ. στις Αχαρνές Αττικής, ακριβώς δίπλα από τη μονάδα παραγωγής, ενώ το 2017 αναβαθμίστηκε η παραγωγή, με την προσθήκη 3ης γραμμής, νέων ψυκτικών θαλάμων κ.α.

Πάνω από 300 εργαζόμενοι, κοντά στα 40 εκατ. ο κύκλος εργασιών

Σήμερα, περίπου είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Eurocatering έχει καταστεί μια μεγάλη εταιρεία με κύκλο εργασιών κοντά στα 39 εκατ. ευρώ, παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα και Λιβαδειά, κέντρα logistics, διανομής και πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα κι ένα στόλο από 65 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία. Η εταιρεία πλέον απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει εμπορική παρουσία και δικό της δίκτυο διανομής στην αγορά της Βουλγαρίας, μέσω θυγατρικής της.

Το 2019 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 35,8 εκατ. ευρώ με EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 1,4 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία (2014-2019) η πέτυχε σημαντικούς μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 15% στις πωλήσεις και κατά 14% στην λειτουργική κερδοφορία EBITDA.

Για το 2020 η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 38,7 εκατ. με EBITDA πάνω από 3 εκατ. ευρώ, απορροφώντας πλήρως τους κραδασμούς  που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Σύμφωνα με το management της εταιρείας, το βασικό σενάριο προβλέψεως είναι ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία θα παραμείνουν ήπιες, ενώ εκτιμάται ότι και η χρήση του 2021 θα είναι ανοδική, όπως και οι έξι προηγούμενες.

Παράλληλα, μέσω της επένδυσης των δύο funds που της εξασφαλίζουν οικονομική θωράκιση, η εταιρεία θα επενδύσει περαιτέρω σε νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο και μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα της δώσει τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την επένδυση των δύο funds ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eurοcatering, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, ο οποίος διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, δήλωσε: «Η επένδυση των EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην εταιρεία μας αποτελεί επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους στη δυναμική ανάπτυξη της Eurocatering και στην αξία που δημιουργούμε καθημερινά, για τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες μας και φυσικά τους ίδιους τους καταναλωτές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο επιχειρηματικό μας πλάνο και συνεχίζουμε τη δυναμική οικονομική μας πορεία επενδύοντας διαρκώς στην καινοτομία και σε δυνατές συνεργασίες».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ