Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί πατάει «φρένο» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Γιατί πατάει «φρένο» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο. Πρώτον διότι είναι ο μήνας πλήρους εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» -κάτι που σημαίνει ότι θα εξεταστεί επί του… πεδίου αν έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των τροφίμων συνολικά- δεύτερον διότι έχει καταγραφεί μεγάλη αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων που ασφαλώς θα βοηθήσει, και τρίτον διότι ο Νοέμβριος είναι μήνας σημαντικής μείωσης και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στην τιμή του φυσικού αερίου. Με βάση αυτές τα στοιχεία, υπάρχουν ελπίδες ότι θα καταγραφεί αρχικά από την Eurostat -και στη συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο από την ΕΛΣΤΑΤ- χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών: σίγουρα μονοψήφιο και ενδεχομένως και μικρότερο από το 9%.

Η συγκυρία -ακόμη και ο καλός καιρός του Νοεμβρίου- έχουν βοηθήσει σημαντικά. Η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει στα 1,462 ευρώ ανά λίτρο από 1,6 ευρώ που ήταν στις 8 Νοεμβρίου. Μιλάμε για πτώση της τάξεως του 8,6%. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει πέσει στα 1,38 ευρώ από 1,55 ευρώ που ήταν το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου οπότε και πάλι μιλάμε για πτώση της τάξεως του 11%. Και αυτό που έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θερμαίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης, είναι η πτώση της τιμής στα 0,83 ευρώ από 1 ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου. Εδώ μιλάμε για πτώση 17% η οποία έρχεται και σε καλή χρονική συγκυρία δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 800 χιλιάδες αιτήσεις). 

Αυτή η πτώση πάντως στον πληθωρισμό δεν θα είναι αρκετή για να ρίξει τον μέσο όρο του έτους αισθητά κάτω από το 10%. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιβεβαιωθεί το σενάριο του προϋπολογισμού που φέρνει τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 9,9%.  

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ