Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί η Ford θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά στην Ευρώπη ως το 2030

Γιατί η Ford θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά στην Ευρώπη ως το 2030

Όταν η Ford παρουσίασε τη Mustang Mach-E, το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της με παραπομπές στη θρυλική Mustang, έδειξε πόσο σοβαρά εννοούσε το project εξηλεκτρισμού της. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Όπως τα Mustangs, τα αμερικανικά αεροσκάφη του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου (από τα οποία έλκει το όνομά της, ως φόρο τιμής το μοντέλο της Ford) εξαπέλυαν μαζικές επιθέσεις στους εχθρούς της ελευθερίας, έτσι και η Ford, ετοιμάζει μια μαζική ηλεκτρική αντεπίθεση στην ευρωπαϊκή αγορά με καταιγισμό νέων ηλεκτρικών μοντέλων να έρχονται στα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η μάρκα δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2030, όλα τα μοντέλα της που θα κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Λίγο νωρίτερα, βάσει του σχεδίου της, μέχρι τα μέσα του 2026, το 100% των επιβατικών μοντέλων της στη Γηραιά Ηπειρο θα μπορούν να κινούνται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με τη μορφή ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών εκδόσεων. Στο ίδιο πνεύμα, ολόκληρη η γκάμα επαγγελματικών οχημάτων της Ford θα είναι ικανή να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με τη μορφή ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών εκδόσεων, μέχρι το 2024, ενώ τα δύο τρίτα των πωλήσεων των επαγγελματικών οχημάτων της Ford αναμένεται να είναι ηλεκτρικές ή plug-in υβριδικές εκδόσεις μέχρι το 2030.

Η απόφαση αυτή και η ανακοίνωσή της έρχονται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2020, με τη Ford να αναφέρει επιστροφή στην κερδοφορία στην Ευρώπη, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω των lockdown. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την επένδυση τουλάχιστον $22 δις παγκοσμίως στον τομέα του εξηλεκτρισμού μέχρι το 2025, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με προηγούμενα επενδυτικά προγράμματά της για τα EV.

«Αναδιοργανώσαμε με επιτυχία την Ford Ευρώπης και επιστρέψαμε στη κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Τώρα, επενδύουμε σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον στην Ευρώπη, με συναρπαστικά νέα οχήματα και μία κορυφαία, συνδεδεμένη εμπειρία πελατών», εξηγεί ο πρόεδρος της Ford Ευρώπης, Stuart Rowley και συνεχίζει: «Προσδοκούμε να συνεχίσουμε το ισχυρό momentum μας φέτος στην Ευρώπη και να παραμείνουμε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου περιθωρίου ΕΒΙΤ 6%, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ford για τις παγκόσμιες αυτοκινητιστικές της δραστηριότητες».

Καθοριστικό στοιχείο στο μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων της Ford στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μία βελτίωση ύψους $1 δις σε διαρθρωτικές δαπάνες, στη διαχείριση αγορών με χαμηλή απόδοση, στη δημιουργία μιας πιο στοχευμένης γκάμας οχημάτων σε τρία πελατοκεντρικά business groups, καθώς και σε συνεργασίες για προώθηση της ανάπτυξης και βελτίωση των επιπέδων κερδοφορίας σε όλο τον οργανισμό.

Τα επαγγελματικά

Το 2020, η Ford κατέγραψε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τις καλύτερες πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη του ισχυρού τομέα επαγγελματικών οχημάτων της Ford αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή κερδοφορία της, με την υποστήριξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία με ένα εκτενές δίκτυο συνεργαζόμενων μετατροπέων επαγγελματιών οχημάτων, με τη στρατηγική συμμαχία της Ford με τη Volkswagen καθώς και με την κοινοπραξία Ford Otosan για αποδοτικές δραστηριότητες έρευνας & εξέλιξης (R&D) και προμήθειας εξαρτημάτων.

Κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα επαγγελματικών οχημάτων θα είναι ένα οικοσύστημα γύρω από συνδεδεμένες υπηρεσίες το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους πελάτες και θα σχεδιαστεί με σκοπό να αναβαθμίσει την εμπειρία τους και να βοηθήσει στην ευρωστία των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, συνδεδεμένες υπηρεσίες χρόνου ομαλής λειτουργίας (uptime) και παραγωγικότητας, όπως το Ford Pass Pro για στόλους έως πέντε οχημάτων, καθώς και το λανσάρισμα του Ford Fleet Management, που δημιουργήθηκε πέρσι από την Ford και την ALD Automotive με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και εταιρικούς πελάτες (fleet customers) που αναζητούσαν ειδικές υπηρεσίες για να διατηρούν τους στόλους τους στο δρόμο.

Η Ford και η Google ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση μιας νέας ομάδας συνεργασίας με την ονομασία Team Upshift, που θα ξεκλειδώσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα. Αυτή η συνεργασία, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές δυνατότητες της Ford, θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα εμπειρία ιδιοκτησίας και παροχής υπηρεσιών για αγοραστές τόσο των επιβατικών όσο και των επαγγελματικών οχημάτων της εταιρείας.

Η Ford επενδύει $1 δις στην Κολωνία

Κυρίαρχο ρόλο στην πορεία της Ford προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον θα διαδραματίσει μία νέα επένδυση ύψους $1 δις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων κατασκευής οχημάτων της εταιρείας στην Κολωνία (Γερμανία) που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής στην Ευρώπη και την έδρα της Ford Ευρώπης. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού θα δημιουργηθεί το Ford Cologne Electrification Center όπου θα κατασκευάζονται τα ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση του είδους για τη Ford στην Ευρώπη.

Η Ford επιβεβαίωσε επίσης ότι το πρώτο της, ευρωπαϊκό, αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό μοντέλο μαζικής παραγωγής θα αρχίσει να κατασκευάζεται εκεί από το 2023, ενώ υπό σκέψη είναι η παραγωγή ενός δεύτερου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

«Η σημερινή μας ανακοίνωση για το μετασχηματισμό του εργοστασίου μας στην Κολωνία, που αποτελεί την έδρα των δραστηριοτήτων μας στη Γερμανία για 90 χρόνια, είναι από τις σημαντικότερες που έχει κάνει η Ford εδώ και μία γενιά. Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην Ευρώπη και σε ένα σύγχρονο μέλλον, με τα ηλεκτρικά οχήματα να βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη» δήλωσε ο Rowley.

«Η απόφαση να μετατρέψουμε τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής της Κολωνίας σε e-mobility κέντρο για τη Ford Ευρώπης στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο ανθρώπινο δυναμικό» δήλωσε ο Martin Hennig, chairman, General Works Council της Ford-Werke GmbH. «Το γεγονός αυτό προσφέρει μία μακροπρόθεσμη προοπτική για τους εργαζομένους μας και τη ίδια στιγμή τους ενθαρρύνει να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτού του ηλεκτρικού μέλλοντος.»

Ο Rowley ανακεφαλαίωσε: «Θα προσφέρουμε μία εξαιρετική γκάμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με την υποστήριξη πελατοκεντρικών ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειριών, επιτρέποντας στους πελάτες μας να συμμετέχουν στο ταξίδι μας για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, ξεκινώντας αυτή τη στιγμή με το λανσάρισμα της πλήρως ηλεκτρικής Mustang Mach-E. Σε συνδυασμό με τον εξέχοντα τομέα των επαγγελματικών οχημάτων μας, αυτό θα αποτελέσει τη βάση μιας βιώσιμης κερδοφόρας επιχείρησης της Ford στην Ευρώπη».

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ