Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί "βουλιάζει" το bitcoin

Γιατί “βουλιάζει” το bitcoin

Είναι αυτή η αρχή του τέλους; Η τιμή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, του bitcoin, βουλιάζει σήμερα. Αρκούσε ένα χτύπημα σε δύο “παγόβουνα”: Αρχικά τα καλέσματα από την Ινδία για την απαγόρευση συναλλαγών με cryptos και, στη συνέχεια (άραγε το… τελειωτικό;), μία φράση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, αρκούσαν να στείλουν το πιο ακριβό ψηφιακό νόμισμα του πλανήτη προς τον… βυθό, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου ναυαγίου, ενός νέου “Τιτανικού” των αγορών…

Σήμερα, η τιμή του bitcoin βούλιαξε κατά 16% (σε 24 ώρες) πέφτοντας κάτω από τις 50.000 δολάρια, διαπραγματευόμενο στις 45.389 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics, συμπαρασύροντας τα “μικρότερα αδέρφια” του, όπως το Ethereum και το XRP (κατά 15% στα 1.479 δολάρια και 21% στα 0,45 δολ).

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η προειδοποίηση της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, η οποία αποκάλεσε το bitcoin “υπερβολικά ανεπαρκή τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών”, προειδοποιώντας για τη χρήση του σε έκνομες δραστηριότητες. Η Yellen, η οποία δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς θεωρείται “άνθρωπος της αγοράς”, έχει χρεωθεί μια επιτυχή θητεία στη Fed (την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και ο λόγος της μετρά στους επενδυτές της Wall Street -και όχι μόνο- σήμανε συναγερμό για τον αντίκτυπο του bitcoin στο περιβάλλον.

Η Yellen, σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος (ethical investing), αναφερόταν στην ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που σπαταλάται από τους miners, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστική ισχύ για να παράξουν νέα κρυπτονομίσματα, με δεδομένο ότι αυτά δεν εκδίδονται από κάποια κεντρική αρχή. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge έδειξε ότι το “δίκτυο του bitcoin καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό από ολόκληρη τη χώρα του Πακιστάν των 212 εκατομμυρίων κατοίκων!

Φυσικά, η Yellen δεν θα μπορούσε παρά να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις σε bitcoin για τους retail investors. “Είναι ένα υψηλά κερδοσκοπικό asset και νομίζω πως γνωρίζετε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενήμερος πως μπορεί να έχει ακραία μεταβλητότητα και όντως ανησυχώ για πιθανές απώλειες από τις οποίες μπορούν να υποφέρουν οι επενδυτές”, ήταν τα λόγια της Yellen σε συνέδριο των New York Times.

Βέβαια, τα λόγια της Janet Yellen, δεν είναι ο μόνος “σκόπελος” στον οποίο χτύπησε το bitcoin. Ο διάσημος Ινδός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Rakesh Jhunjhunwala, αποκαλούμενος και ο “Warren Buffett της Ινδίας”, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας του να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, λίγο νωρίτερα. Καθώς όντως οι ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα κινηθεί η χώρα απέναντι στα κρυπτονομίσματα, υπάρχει έντονη φημολογία πως η γιγαντιαία αγορά της Ινδίας θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με το bitcoin και τα άλλα cryptos, λανσάροντας το δικό της ψηφιακό νόμισμα (θυμίζουμε πως σχέδιο για έκδοση ψηφιακού ευρώ έχει και η ΕΚΤ).

Ο… Ινδός Buffett, λοιπόν, ξεκαθάρισε ότι “δεν θα αγοράσει ποτέ” bitcoin, τονίζοντας ότι το θεωρεί “κερδοσκοπία της ανώτατης μορφής. Δεν θέλω να συμμετέχω σε κάθε πάρτυ της πόλης. Νομίζω ότι το hangover είναι πολύ χειρότερο (σ.σ. από το πάρτυ), είπε ο Ινδός επενδυτής στο CNBC. Πριν από τον Ινδό, είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού μεγιστάνα Elon Musk (ο οποίος, μέσω της Tesla έχει τοποθετήσει 1,5 δισεκατ. δολάρια στο βασικό κρυπτονόμισμα), ο οποίος είπε ότι οι τιμές του bitcoin και των ανταγωνιστικών νομισμάτων του “δείχνουν πολύ υψηλές”.

Παρολα αυτά, το βασικό κρυπτονόμισμα έχει πάρει άνω του 60% από τις αρχές του έτους και μεταβολές της τιμής του κατά παραπάνω από 10% δεν είναι κάτι το… πρωτογνωρο (μάλλον συνηθισμένο) στις αγορές cryptos. Θυμίζουμε ότι το bitcoin είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων στα τέλη του 2017, πριν χάσει το 80% της αξίας του στις αρχές του 2018. Σήμερα, κινούταν σε κεφαλαιοποίηση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και τώρα βυθίζεται κάτω από τα 900 δισεκατομμύρια.

Το ερώτημα είναι εάν οι θεσμικοί επενδυτές και το sentiment “ασφάλειας” που έχουν δημιουργήσει οι τοποθετήσεις τους μπορούν να συγκρατήσουν τα κρυπτονομίσματα. Μια σειρά από τράπεζες της Wall Street (πχ η NY Mellon) και μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla, η Mastercard και η PayPal δείχνουν “ζεστές” για τα κρυπτονομίσματα. Θα συνεχίσουν να είναι έτσι, όσο η αμερικανική οικονομία δείχνει να ορθώνει ανάστημα εναντίον στο bitcoin, ή θα αποδειχθεί μια από τις μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία;

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ