Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 14 ευρώ ανεβάζει το στόχο η Euroxx – Περιθώριο...

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 14 ευρώ ανεβάζει το στόχο η Euroxx – Περιθώριο ανόδου 41%

Την κάλυψη της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκίνησε η Euroxx Χρηματιστηριακή διατυπώνοντας σύσταση overweight με τιμή – στόχο τα 14 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου περί το 41% από τα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί ένα εξαιρετικό στοίχημα για όσους θέλουν να ποντάρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή στην έκθεσή της υπογραμμίζει την ισχυρή κερδοφορία του ομίλου η οποία αναμένεται να απογειωθεί με ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την ηγετική του θέση στην αγορά παραχωρήσεων.

Τονίζει πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει μια κερδοφόρα κατασκευαστική δραστηριότητα που δημιουργεί ταμειακές ροές και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των δημοσίων έργων με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων το 22% αφορά έργα εξωτερικού. Για τον κατασκευαστικό τομέα τονίζεται ότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά έργα με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο όμιλος διαθέτει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά παραχωρήσεων κατέχοντας μερίδια 17%-100% σε τρεις ώριμες οδικές παραχωρήσεις από τις οποίες λαμβάνει μερίσματα, ενώ έχει πρόσφατα αναλάβει το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και το Καζίνο στο Ελληνικό που δίνει στον όμιλο έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τουριστικό τομέα.

Μέσα από την συμμετοχή κατά 33,7% στην ταχέως αναπτυσσόμενη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της εγχώριας αγοράς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα 890 MW χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριότητα στο Τέξας εκ των οποίων τα 758 MW στην Ελλάδα.

Η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων αποδίδει καρπούς και οδηγεί σε απομόχλευση του ισολογισμού και επάνοδο της διανομής των μερισμάτων στους μετόχους. Κατά την άποψη των αναλυτών της Euroxx, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία ταμειακών ροών επιτρέπει στην εταιρεία να καλύπτεται  έναντι των κυκλπικών διακυμάνσεων της κατασκευαστικής δραστηριότητας, κάτι που περιορίζει το ρίσκο της μετοχής.

Μετά την προσωρινή υποχώρηση που προκάλεσε η απώλεια των δραστηριοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Τέξας οι παραχωρήσεις και οι ΑΠΕ θα καθοδηγήσουν την κερδοφορία σε υψηλότερα επίπεδα μετά το 2021. Επιπλέον, οι ταμειακές ροές από τις παραχωρήσεις οδικών έργων θα επιτρέψουν την γρήγορη απομόχλευση του ισολογισμού και την καταβολή μερισμάτων από το 2023 και μετά.

Τέλος, η Euroxx εκτιμά ότι μεταξύ 2020 και 2023 οι πωλήσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αυξηθούν από τα 971 εκατ. ευρώ στα 1,539 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 306 στα 396 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 12 στα 40 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαπραγματεύεται την Παρασκευή στην περιοχή των 10 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ