Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ«Βουτιά» στη μετοχή της Credit Suisse

«Βουτιά» στη μετοχή της Credit Suisse

Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η «ετυμηγορία» για την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την έτερη κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επισφραγίσθηκε και επισήμως το βράδυ της Κυριακής από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, με το αντίτιμο να ανέρχεται τελικά σε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,23 δισ. δολάρια) σε μετοχές, ενώ η UBS συμφώνησε να αναλάβει έως και 5 δισ. φράγκα (5,4 δισ. δολάρια) σε ζημιές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse είναι οι επενδυτές στα πιο επισφαλή ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν όλα τα χρήματά τους -δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ απειλούν να πλήξουν τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει.

Βουτιά άνω του 60%

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά άνω του 60% μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.

Η Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ