Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Βασίλης Κοντοζαμάνης: Κανένας ασθενής δεν θα μείνει εκτός ΜΕΘ

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Κανένας ασθενής δεν θα μείνει εκτός ΜΕΘ

Οδηγίες για να μη μείνει κανένας ασθενής εκτός ΜΕΘ, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή σύσκεψη με θέμα το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Μακεδονίας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου και του προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ.

Έμφαση δόθηκε στη διαχείριση των ασθενών και στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας Covid και κλινών εντατικής θεραπείας, αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο  κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί, γεγονός που αποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28%.

Για την αντιμετώπιση της πίεσης ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε ότι στις νοσηλευτικές δομές στη συμπρωτεύουσα έχουν προστεθεί 30 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ιπποκράτειο, 18 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, οι οποίες ετοιμάζονται και  κλίνες από δωρεά επίσης του ΙΣΝ στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, φαινόμενο που παρατηρείται στην Αθήνα.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να μην μείνει κανείς εκτός ΜΕΘ, με αναφορές στο σχέδιο του Νοεμβρίου, όταν οι νοσοκομειακές δομές βρέθηκαν σε πολιορκία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περισσότερες κλίνες απλής νοσηλεία για COVID-19, κλίνες ΜΕΘ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

‘Οσον αφορά εμβόλιο της AstraZeneca, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζονται οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και υπενθύμισε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μάλιστα ήταν καθησυχαστικός για τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί και σημείωσε ότι αναμένεται να διασταυρωθεί η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενθάρρυνε τους πολίτες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το λιανεμπόριο για τα κλειστά καταστήματα της Θεσσαλονίκης και τα ανοιχτά της Αθήνας απάντησε: “Είδαμε μια απότομη, μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται”. Όπως επεσήμανε η κυβέρνηση αξιολογεί διαρκώς τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, γίνονται εισηγήσεις από τους ειδικούς και λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ