Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Βάνα Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 6%

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 6%

Τη δραματική πορεία που έχει πάρει η πανδημία στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα περιέγραψε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές  της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου.

“Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:” ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια“. 

Οι κλίνες ΜΕΘ

Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500  στην Αττική. Στην συνέχεια ανακοινώσε ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν στην Αττική γιατί εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι  πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται  μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.

Επίσης τόνισε την ψυχική κόπωση του πληθυσμού, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και “οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν  την χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε”.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε  ότι δεν υπάρχουν  ακόμα ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να δούμε τι θα γίνει.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1.

 Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 ετών  και ακολουθούν οι 18-39 ετών.  Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ