Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Βάνα Παπαευαγγέλου: "Νοσηλεύουμε ολόκληρες οικογένειες"

Βάνα Παπαευαγγέλου: “Νοσηλεύουμε ολόκληρες οικογένειες”

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας, παρουσιάστηκε το απόγευμα κατά τη διάρκεια της  ενημέρωσης από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με τη Λοιμωξιολόγο Βάνα Παπαευαγγέλου, οι περισσότερες νέες μεταδόσεις του κορωνοϊού αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Όπως είπε, οι γιατροί το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί συχνά να νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες, εξηγώντας πως «η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κι έτσι εφόσον ο  ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι».

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.

Περιμένουμε πολλά κρούσματα με τα self test

 «Θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα» σημείωσε η λοιμωξιολόγος αναφερόμενη στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις λόγω των self test. «Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς» είπε.

Σε ό, τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, παρατηρείται μεν σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη στερεά Ελλάδα. Αντίθετα, επιδείνωση παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Κρήτη στη Κω, Κάρπαθο, Νάξο, Ρόδο, Σάμο και Λέσβο.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Τρόμος με τους διασωληνωμένους που διπλασιαστήκαν

Σύμφωνα με την ειδικό, οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 790. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, διπλασιάστηκαν ενώ υπολογίζεται πως θα αυξηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα. Τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα, παιδιά του Λυκείου φορούσαν τη μάσκα σε ποσοστό 98% όσο βρίσκονταν στο σχολείο, αλλά λιγότερο συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Μαγιορκίνης: Τα self test έχουν εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολογος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανεφερε πως τα δωρεάν self test είναι ένα ακόμα εργαλείο στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα: «Για τη διαδικασία γνωρίζουμε, από αποτελέσματα σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Να επισημάνουμε όμως ότι όπως όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο στο 100%. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση σε περίπτωση αρνητικού τεστ, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ