Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Βάνα Παπαευαγγέλου:« Άμεσος εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 40 ετών»

Βάνα Παπαευαγγέλου:« Άμεσος εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 40 ετών»

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αφήσουμε τον εμβολιασμό για τον Σεπτέμβριο. Επείγει να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι πολίτες άνω των 40 ετών καθώς ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 70%.

Τα παραπάνω στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρέθεσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένη συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Υφυπουργός πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καθηγήτρια στην ομιλία της ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μεγάλη πρόκληση: «και αποτελεί ερώτημα αν οι διοργανωτές θα καταφέρουν να ελέγξουν την πανδημία όπως επιθυμούν».
Επίσης τόνισε ότι στη χώρα μας η αύξηση του επιδημικού κύματος συνεχίζεται, όμως παρατηρείται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των δυο προηγούμενων εβδομάδων. Ο μέσος κυλιόμενος όρος των επτά ημερών είναι στα 2.568 κρούσματα την ημέρα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 26 έτη. Εντούτοις αυτό που χαρακτηρίζει την παρούσα φάση είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως σε ενήλικες 40-60 ετών -μια ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Γι΄ αυτό, τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών. «Καμία δικαιολογία για αναβολή για τον Σεπτέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων 40-60 ετών είναι μόλις 65%, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στους 3 είναι σε κίνδυνο να κολλήσει κορωνοϊό και να νοσήσει.

 «Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική» που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Η καθηγήτρια εκτίμησε επίσης ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ. Ωστόσο έως σήμερα η αυξημένη ροή ασθενών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων: « Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε αύξηση των νοσηλειών χωρίς αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις ΜΕΘ» είπε.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγελου η επιτροπή συστήνει όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, να μην εφησυχάζουν από αρνητικό self test, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους και να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

Τα εμβόλια

Αναφερομένη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η καθηγήτρια, επισήμανε ότι το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από 1%: «Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», δήλωσε.
Τα τεστ
Τα διαγνωστικά τεστ ξεπέρασαν τα 74.000, ιδιαίτερα τα rapid. O δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,4% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ήταν σημαντικά υψηλότερος. Ο δείκτης θετικότητας στα αυτοδιαγνωστικά μειώθηκε στο 0,8%.
Επιπλέον τα λύματα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Παρατηρούμε στενά την αύξηση της συμπρωτεύουσας, με τα κρούσματα να είναι πάντως σε νέους και να μην υπάρχει σημαντική αύξηση εισαγωγών» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.