Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑυτά είναι τα επόμενα μέτρα στήριξης-Γράφει ο Εμμ. Νότης

Αυτά είναι τα επόμενα μέτρα στήριξης-Γράφει ο Εμμ. Νότης

Εκτός από το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από το πρώτο 10ήμερο του Μαίου με στόχο οι εκταμιεύσεις να γίνουν μέχρι το τέλος Μαίου, η κυβέρνηση προγραμματίζει αντίστοιχο πρόγραμμα και για άλλους τομείς όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι οι οποίοι έχουν παραμείνει κλειστοί πάνω από 6 μήνες.

Τρία βασικά μέτρα όπως είναι το πάγωμα του ενοικίου, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως οι δόσεις των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών) αλλά και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, θα παραταθούν και για τον μήνα Μάιο καθώς το «άνοιγμα» της αγοράς θα είναι και σταδιακό και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν θα επιτρέψουν ακόμη και στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, να λειτουργήσουν υπό συνθήκες πλήρους κανονικότητας.

Επίσης, τον Μάιο θα «τρέξουν» και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που έχουν μεν ανακοινωθεί (κάποια και νομοθετηθεί) αλλά δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί και ενεργοποιηθεί. Ο κατάλογος περιλαμβάνει:

1.Την έκτακτη αποζημίωση έως και 4000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές για τον Απρίλιο. Το ποσό θα χορηγηθεί με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

2.Την κάλυψη των παγίων δαπανών του Μαίου. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι και αυτό το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέσα στον Μάιο. Δεδομένου ότι θα έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εξετάζεται τα στοιχεία για τις πάγιες δαπάνες, να αντληθούν απευθείας από το Ε3 που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει και ένα ισχυρό κίνητρο για επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

3.Την έκδοση «κουπονιών» για την πληρωμή των φετινών φόρων. Όσοι πήραν χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3, θα μπορούν να πάρουν κουπόνια αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα χάσουν τη δυνατότητα «κουρέματος» των ενισχύσεων κατά 50%. Άρα θα επιλέξουν ή πρόσθετη χρηματοδότηση 35% για να πληρώσουν φόρους ή να κουρέψουν την οφειλή που προκύπτει από τις επιστρεπτέες, 1,2 και 3 κατά 50%. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ