Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑπό 9/6 η επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς...

Από 9/6 η επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα»

Η επετειακή έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021!

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία αυστηρά περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, στις 8 Ιουνίου 2021, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.

Τα αρχειακά τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και τρισδιάστατα μοντέλα πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης, ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.


Λίγα λόγια για την έκθεση

Με το ξέσπασμα της Επανάστασης σπουδαίοι καραβοκύρηδες, θαλασσινοί πολεμιστές, οι Έλληνες ναυτικοί προσφέρουν τον στόλο και τα χρήματά τους συνδέοντας τον εμπορικό πλούτο και την ναυτική ισχύ με τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Επιχειρείται η ένταξη των προσώπων, των πρωταγωνιστών του Ναυτικού Αγώνα του 1821, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών και σχέσεων που καθοδηγεί τις επιλογές και τις πράξεις τους.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι ενότητες και παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την ελληνική Ναυτιλία πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, το θεσμικό περιβάλλον της ναυσιπλοΐας, τις σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις, τον ελληνικό στόλο (πολεμικό και εμπορικό), τις καταδρομικές επιχειρήσεις, την πειρατεία και το Θαλάσσιο Δικαστήριο αλλά και τις εμβληματικές προσωπικότητες του Ναυτικού Αγώνα.

Από τα τρία μικρά νησιά, τους “θαυμασίους σκοπέλους” του Κάλβου, αναδείχθηκαν τα λαμπρά εκείνα καράβια των Καπεταναίων και οι εκλεκτοί ναύτες που εμπνέουν μέχρι σήμερα με την τόλμη των θριάμβων τους στις ελληνικές θάλασσες. Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε από  το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου. Τα μουσειακά κειμήλια της έκθεσης προέρχονται από τα ΓΑΚ-Ύδρας.

Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και την συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη. Την εποπτεία υλοποίησης της έκθεσης είχαν οι Αμαλία Παππά (Aναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Γ.Α.Κ.) και Νίκος Θωμαΐδης (Υπεύθυνος Συνεδρίων Ι.Ε.).

Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).


Ο επετειακός κατάλογος της Έκθεσης και η Ειδική Έκδοση «εβγήκαμεν εις τα πανία», που αφορά στο Ημερολόγιο των εκστρατειών του πλοίου “Μιλτιάδης”, υλοποιήθηκαν με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αντίστοιχα, προς τα ΓΑΚ.΄

Αντλήστε το σχετικό, με την έκθεση, βίντεο εδώ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ
H έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 9.06.2021 έως τις 31.03.2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Ώρες υποδοχής κοινού: Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-20:00 (τελευταία είσοδος 19:15), έως 8 άτομα ανά ώρα. Δευτέρα & Τρίτη κλειστά.
Ομαδικές Ξεναγήσεις: Τετάρτη έως Κυριακή 12:30 και 18:30, διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα, αριθμός ατόμων κάθε ομάδας: 8 άτομα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για την επίσκεψή σας, είτε περιλαμβάνει ξενάγηση είτε όχι. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 9469663, 210 9469662, 210 9469683, 210 9469620, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.
-Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας.
-Κατά την προσέλευση των επισκεπτών πραγματοποιείται ανέπαφη θερμομέτρηση.
-Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν την επιβαλλόμενη απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.
-Στις ομαδικές επισκέψεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 8 άτομα.
-Οι επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή των χεριών τους. Υγρό αντισηπτικό χεριών διατίθεται στους χώρους του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ευπρόσδεκτοι. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή στο e-mail: [email protected].

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ