Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Από σήμερα τα self-test στα φαρμακεία

Από σήμερα τα self-test στα φαρμακεία

Από σήμερα ξεκινάει σταδιακά η διάθεση των self-test που βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία. Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων σήμερα και αύριο Πέμπτη, ενώ  στην περιφέρεια από την Παρασκευή.

«Υπάρχει τεράστια ποσότητα self test αυτή τη στιγμή, που υπερκαλύπτει τη ζήτηση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει ακάλυπτος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία που έχει προτεραιοποιηθεί», από την πολιτεία δήλωσε στο ΘΕΜΑ Radio ο κ. Στέλιος Λιναρδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διάθεση των self test στις φαρμακαποθήκες.

Υπάρχει μεγάλη επάρκεια

«Σας διαβεβαιώνω βάσει όλων των στοιχείων ότι θα πλεονάζει η διαθέσιμη ποσότητα self tests μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα», τονίζει, διαμηνύοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Mε 1.000.000 self -tests έχουν εφοδιαστεί οι αποθήκες της εταιρείας από το Σάββατο και όπως εξηγεί: «Τα πρώτα 500.000 self tests βρίσκονται ήδη στις φαρμακαποθήκες και κάποια εξ αυτών στα ράφια ορισμένων φαρμακείων, ενώ για τα υπόλοιπα 500.000 από την πρώτη παρτίδα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση στις φαρμακαποθήκες, σήμερα και αύριο το αργότερο», διευκρινίζει ο κ. Λιναρδάκης και συνεχίζει: “Σήμερα ξεκίνησε και η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας, άλλο 1.000.000 τεμάχια στο σύνολο: ήδη παραλάβαμε τις 300.000 τεμάχια και οι 100.000 βρίσκονται στις φαρμακαποθήκες”.

Σύνολο 2 εκατομμύρια τεμάχια, σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας μεταφορών, ο οποίος επισημαίνει ότι «άλλα 2 εκατομμύρια τεμάχια αναμένεται να παραλειφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα διοχετευθούν μέσω των φαρμακαποθηκών από τη Δευτέρα», ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4 εκατομμυρίων self tests, με ανοιχτό τον σχεδιασμό για την επόμενη φάση.

 Η  διαδικασία παραλαβής των self test

Οι  μαθητές Λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί από σήμερα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ. Το τεστ είναι υποχρεωτικό ανά εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών. και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό.

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του δωρεάν μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες, στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Τι κάνουμε εάν βγει το θετικό το τεστ

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του. πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ