Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Από σήμερα δωρεάν self test σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό...

Από σήμερα δωρεάν self test σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δωρεάν  self test διατίθενται από σήμερα μέσω των φαρμακείων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα 2 self tests  θα μπορούν να πάρουν από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς όσοι έχουν ατομική επιχείρηση. Τα self- test είναι: ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου.

Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Η ισχυρή σύσταση είναι το self test είναι να γίνεται στις αρχές κάθε εβδομάδας, οι έλεγχοι γίνονται κατά τεκμήριο στο τέλος της εβδομάδας.

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στο self test, πρέπει να δηλώσει το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr.

Εκεί θα δει όλες τις δημόσιες δομές που μπορεί να επισκεφθεί, ώστε να μεταβεί και να πραγματοποιήσει  μοριακό ή rapid τεστ εντός 24 ωρών που θα επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Όσοι οφείλουν να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος μπορούν να δηλώσουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και να εκδώσουν τη δήλωση: Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19 |

Διαφορετικά, μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε την φόρμα σε αυτό το έγγραφο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται διά ζώσης, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να εκδώσουν την αντίστοιχη δήλωση: Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους

Όσον αφορά στους ιδιωτικούς υπάλληλους και ιδιαίτερα αυτούς που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τουρισμού, λιανεμπορίου, επισιτισμού ή μεταφορών, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να λάβουν την απαραίτητη δήλωση: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους 

Για ναυτικούς, καθώς και μέλη πληρώματος πλοίου, που πραγματοποιούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, το αποτέλεσμα δηλώνεται εδώ.

Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ

Οδηγίες για την φροντίδα επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σημειώνεται πως η απόρριψη των προϊόντων των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ γίνεται με προσοχή στα οικιακά απορρίμματα σύμφωνα με τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ