Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΑΠΕ - Αίγυπτος: Μνημόνιο Συνεργασίας του Ομίλου Κοπελούζου με την Infinity Power

ΑΠΕ – Αίγυπτος: Μνημόνιο Συνεργασίας του Ομίλου Κοπελούζου με την Infinity Power

Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICAMEDITERRANEAN INTERCONNECTION, και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

Όπως αναφέρεται, το έργο GREGY – GreenEnergy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη, για το συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχεία ανάπτυξη, υλοποίηση και επιτυχή λειτουργία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

Ο κ. Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρος της Infinity Power, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης και αναμένουμε ισχυρές δυνατότητες αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας  μέσω της κοινής ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και της μεταφοράς μέσω του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράςΑιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη . Το έργο αυτό είναι μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για την Αίγυπτο να επωφεληθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εσόδων. Το έργο θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα αποτελέσει βασικό εγχείρημα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Παρέχοντας ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη, όχι μόνο ενισχύουμε τη δική μας οικονομία, αλλά και τοποθετούμαστε ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τον κόσμο».

Ο κ. Nayer Fouad, Διευθύνων Σύμβουλος της Infinity Power Holding BV δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία μας ανοίγει μεγαλύτερους δρόμους φιλόδοξων στόχων και οροσήμων. Δεν συμβάλλουμε μόνο στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της COP27, αλλά πρωτοστατούμε επίσης στην κίνηση προς την COP28 καθιερώνοντας τους εαυτούς μας ως έναν σημαντικό προμηθευτή πράσινης ενέργειας, πέρα από την Αφρική. Τα οφέλη του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας είναι μεγάλα. Η πράσινη ενέργεια που παράγεται από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αναπτυχθούν από κοινού όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου θα παρέχει σταθερό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας και σημαντική αύξηση εσόδων. Η μεταφορά της μέσω GREGY στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα στηρίξει επίσης τις χώρες της ΕΕ για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και της απαλλαγής τους από τον άνθρακα. Επιπλέον, τα έργα θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και θα υποστηρίξουν τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».

Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power για την αξιολόγηση της ευκαιρίας συνεργασίας στην ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα έργα πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας η οποία θα μεταφερθεί μέσω GREGY στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.  Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την Ευρώπη στις προσπάθειές της για την επίτευξη ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας και να επιταχύνουμε την επίτευξη των στόχων Fit-55 και των στόχων μείωσης των ανθρακικών εκπομπών.»

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ