Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑπαραίτητη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Απαραίτητη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου για την πρώτη ισχυρή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το ακάθεκτο ράλι και το ανοδικό σερί από την αρχή του χρόνου, υποχώρησε σημαντικά την Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου τετράμηνου.

Διεθνώς, το σήμα διόρθωσης είχε δοθεί από την Τετάρτη και από τους αμερικανικούς δείκτες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη «βουτιά» εδώ και ένα μήνα, χθες Πέμπτη όλες οι ευρωπαϊκές βούτηξαν χαμηλότερα, ενώ με νέες απώλειες έκλεισαν το βράδυ οι τρεις δείκτες της Wall Street.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς χρωστούσε διόρθωση και μάλιστα αιχμηρή, καθώς είχε ένα εντυπωσιακό σερί ανοδικών συνεδριάσεων, χωρίς ουσιαστική αποφόρτιση, πλην κάποιων ενδοσυνεδριακών κινήσεων.

Θυμίζουμε πως έως τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ. του Χ.Α. μέσα στις ελάχιστες συνεδριάσεις του 2023 κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 6,43%, ο FTSE 25 κέρδιζε 6,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ράλι 14,67%. Εύλογα η αγορά είχε βρεθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα με τους ταλαντωτές σε υπερβολές.

H διόρθωση ασφαλώς ήταν απαραίτητη στην αγορά ώστε να υπάρξει επαναφόρτιση δυνάμεων και να δοθούν «καύσιμα» και ρευστότητα στους κωδικούς, ώστε να ανανεωθεί η δυναμική. Επίσης, δεδομένου ότι πολλοί έχουν «χάσει» την άνοδο της αγοράς, όσο πιο χαμηλά προλάβουν να μπουν, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν και κατά πόσο θα συνεχιστεί η πτώση και το «κλείδωμα» των κερδών, αν θα υπάρξει συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ή αν θα γίνει νέα ανοδική προσπάθεια άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη χθεσινή διόρθωση σε ποσοστό 2,20%, ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 4,08% από την αρχή του έτους, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +4,30%, o Mid Cap στο +4,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 11,90%.

Η αγορά έχει περιθώρια επιπλέον διόρθωσης – αποφόρτισης τουλάχιστον έως τα επίπεδα των 950 μονάδων (στις 967,76 μονάδες το χθεσινό κλείσιμο), όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα. Επίσης, η ελληνική αγορά συνεχίζει να δέχεται καθημερινά εξαιρετικές εκθέσεις – αναλύσεις είτε για επιμέρους μετοχές είτε για ολόκληρους κλάδους, είτε για την είσοδο μετοχών στον MSCI. Αυτός είναι ένας καταλύτης που δίνει στηρίξεις στην ελληνική αγορά.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ