Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους νέους 18-24 στις 16 Ιουνίου

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους νέους 18-24 στις 16 Ιουνίου

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένη συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας, στη οποία συμμετείχε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Επίσης υπενθύμισε πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ήδη έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson, της Pfizer/BioNTech και Moderna.

 Ο κ.  Θεμιστοκλέους  πρόσθεσε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών , με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση , ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους το τελευταίο δεκαήμερο έχουν κλειστεί 275.000 νέα ραντεβού με συνέπεια ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι να είναι πραγματοποιήσιμος.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ανέφερε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Ακόμη θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Ακόμα διευκρίνισε ότι  όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.