don't even ask

don't even ask

spot_img

Ανατροπή για sortακηδες, η DeA και ο contrarian, ο “χορός” των δημοσκόπων, αυξημένη μεταβλητότητα, το profit taken της Εθνικής, δεν “καίγεται” ο Ολλανδός να πουλήσει και ποιοι “κυκλώνουν” την 30η Απριλίου

*Δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ οι short. Θεαματική ανατροπή σκηνικού, με αφορμή την ανακοίνωση του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί επενδυτικά σπίτια: Goldman Sachs, Morgan Stanley e.t.c που ελέω Silicon Valley Bank κ.α. “έβλεπαν” επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και σταδιακή άρση της ποσοτικής σύσφιξης. Ωστόσο, όλων είχε προηγηθεί ο Bill Ackman ο contrarian μεγαλοεπενδυτής που από το ΣΚ προείδε τις εξελίξεις. Και βέβαια, πρώτη όλων (από τα εγχώρια sites) η DeA που από νωρίς το πρωί της Δευτέρας αναφερόταν εκτενώς στην παρέμβαση του ιδρυτή και ceo του hedge fund Pershing Square Capital Management και στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής από την Fed. H στήλη αναφερόταν στην απόδοση των US2Y, την υποχώρηση χαμηλότερα του επιτοκίου αναφοράς και τη διαφαινόμενη κορύφωση της περιόδου στη διάρκεια της οποίας εξελίχθηκε η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της τελευταίας γενιάς. Έγκαιρη η παρέμβαση της Amy Xie Patrick (Pendal Group/Sidney), καθώς υποστήριζε ότι η κατάρρευση της SVB προειδοποιεί πως όταν τελειώνουν τα εύκολα χρήματα, θα εμφανιστούν σημάδια πόνου. Η SVB δεν είναι Lehman και (μάλλον) δεν θα γίνει, εκτιμούσε ο Γιώργος Λαγαρίας- chief economist της Mazars. Όμως, η επιστροφή προς την κανονικότητα θέλει χρόνο και θα βρίθει αναταράξεων, για αυτό σαφέστερη εικόνα θα σχηματισθεί μετά την λήξη του triple witching, μεθαύριο, Παρασκευή.

*Επιστροφή προς την κανονικότητα όμως, επιχειρεί και η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Νίκο Ελευθερόγλου. Περιμένοντας τη… μεγάλη Πέμπτη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία συγκυρία, που σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις η “ψαλίδα” ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Στις 2,9 μονάδες η διαφορά, σύμφωνα με την MRB (για λογαριασμό του ΟΡΕΝ). Δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διορθώνει στο 27,4% από 30,2% η ΝΔ. Είχε προηγηθεί (11/3) δημοσκόπηση της GPO (για τα Παραπολιτικά) με 3,9 μονάδες διαφορά. Και σε αυτήν η σημαντική υποχώρηση της ΝΔ (4,3 μονάδες) σμίκραινε τη διαφορά. Δεν γνωρίζω (δεν είμαι σε θέση άλλωστε…) για πότε την βλέπει την “πρώτη κάλπη” ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά η λογική λέει αρκετά πριν το καλοκαίρι. Η τραγωδία με τις πυρκαγιές δεν θα πρέπει να έχει ξεχαστεί από τον πρωθυπουργό. Στη σεναριολογία των ημερών δεν θα μπει η στήλη, ει μη μόνον όταν έχει κάτι το ουσιαστικό να συνδράμει. Αυτό που, μπορεί να ειπωθεί είναι ότι επιχειρηματικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινωνούμε συνεχώς εδώ και 4-5 μέρες εμφανίζονται αρκετά ήσυχοι ως προς την “κυβερνησιμότητα” της επόμενης ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφέρω μία πληροφορία (όχι απόλυτα επιβεβαιωμένη) πως πριν την τραγωδία των Τεμπών είχε υπάρξει διαφορετική προσέγγιση Μητσοτάκη- Γκρίνμπεργκ σε 3-4 καίρια ζητήματα, λ.χ. στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Και γίνομαι σαφέστερος, ενώ ο πρωθυπουργός έδειχνε να επιλέγει την 21η Μαΐου, ο επικοινωνιολόγος Σταν πρότεινε την 9η Απριλίου. Θυμίζω, πως ο αποκαλούμενος και “γκουρού” της πολιτικής επικοινωνίας είναι αυτός, που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, με την γνωστή κατάληξη. Απλά το μεταφέρω, καθώς έχω εμπιστοσύνη στην πηγή και το κλείνω το “πολιτικό”.

*Στα της αγοράς: αυξημένη μεταβλητότητα το 2ήμερο Δευτέρας-Τρίτης, στο 5% το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη- συνολικά από το χαμηλό της Δευτέρας έως το υψηλό της Τρίτης- και στο 11% για τον Τραπεζικό Δείκτη. Το profit taking στη μετοχή της Εθνικής την Δευτέρα εξηγήθηκε απόλυτα στην συνεδρίαση της Τρίτης. Η διοίκηση Μυλωνά ανακοίνωσε κέρδη 1,1 δισ. (2022), με τον ceo του ομίλου να εξηγεί πως θέλει να δώσει μέρισμα 20%, δηλαδή 100 εκατ., απόφαση που όμως εξαρτάται από τον επόπτη. Η απάντησή του θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες, Ιούλιο το πολύ. Με τον Αντρέα Ενρια στο τιμόνι του SSM οι απαντήσεις ή από την διάδοχο του. Θυμίζω, όταν ανέλαβε ο Ιταλός (από την Γαλλίδα Ντανιέλ Νουϊ) το 2018 είχε αντίπαλο την Ιρλανδή Σάρον Ντόνερι και τον Γάλλο Ρομπέρ Οφίλ. Το αναφέρω γιατί, το όνομα της Ιρλανδής αναφερόταν (Bloomberg/ Φεβρουάριος) ως εκ νέου υποψήφιας (εκ τριών) για να διαδεχθεί τον Ιταλό. Πάντως, για να γυρίσω στα του διευθύνοντος της Εθνικής, όπως και με την Eurobank, το ενδεχόμενο ενός share buy back είναι στο τραπέζι, μόνο που λόγω της σημαντικής συμμετοχής του ΤΧΣ θα συζητηθεί κατ’ αρχήν με το Ταμείο. Ούτως ή άλλως με το που θα ανοίξει θέμα διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού θα εμφανιστούν και οι (αρκετοί) ενδιαφερόμενοι. Οι πληροφορίες περί “ομάδας ισχυρών εγχώριων επιχειρηματιών” (3-4) παραμένουν σε ισχύ. Όταν θα έρθει η ώρα, γιατί μέχρι τότε και η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου μπαίνει στο “καλάθι” των σχεδιασμών, διαγωνισμών κ.λ.π που θα μπουν μπροστά με τη νέα κυβέρνηση (για την οποία εμφανίζονται καθησυχασμένοι οι παράγοντες με τους οποίους συνομιλούν οι άνθρωποι της στήλης).

*Ξεκινά εισαγγελική έρευνα για την κατάρρευση της SVB. Συναλλαγές στελεχών στο μικροσκόπιο. Βάζω στοίχημα πως η έρευνα θα ολοκληρωθεί και θα “στηθούν” στελέχη στον τοίχο πολύ πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση του σκανδάλου της Folli-Follie. Σε 5 μήνες, το πολύ στις ΗΠΑ, σε 5 χρόνια και με κίνδυνο παραγραφής στην Ελλάδα. Όχι παίζουμε…

*Στα 5,7 δισ. η αποτίμηση του ΟΤΕ, στα 5,5 δισ. του ΟΠΑΠ που όλο και πλησιάζει. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ. Σήμερα και η AEGEAN, αλλά εν μέσω προβλημάτων σε Γερμανία-Γαλλία, λόγω απεργιών, ακυρώσεων πτήσεων κ.λ.π. Το σημειώναμε χθες πως η περίοδος ξεκινά με κινητοποιήσεις στο εξωτερικό και προβλήματα.

*Αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες η Autohellas, όπως το γράφαμε… έβγαλαν μάτια (και ξανά συγγνώμη για την έκφραση). Με 4,11% στα 12,16 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές. “Ζήλεψαν” οι της ΜΟΤΟδυναμικής και βρήκαν τη μέρα να “τρέξουν” το χαρτί, με 6,02% στα 2,82 ευρώ. R.E.D.S, Κέκρωψ τα κρατάω σε μία άκρη, για όταν έρθει η ώρα.

*Διάβασα (radar) ρεπορτάζ για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΑΚΤΩΡα, μετά το οριστικό delete της Wade Adams. Είδα θετικά το ότι οι πληροφορίες του team του Αντώνη συμπίπτουν με της DeA. Ο Ολλανδός, πλέον, δεν “καίγεται” να πουληθεί με κάθε τρόπο η κατασκευαστική, πολύ δε περισσότερο σε τίμημα που δεν θα κρίνει ο ίδιος συμφέρον. Ενδιαφέρον (θεωρητικό ή μη) από τρίτους υπάρχει λ.χ. Mytilineos. Γνωστές οι άριστες σχέσεις των δύο πλευρών (Χόλντερμαν- Μυτιληναίος). Πλην όμως Χόλντερμαν- Βαρδινογιάννης ενδιαφέρονται- και σφόδρα- για τις Παραχωρήσεις (cash is the king) και κοινό μυστικό, πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με ή χωρίς AVAX) θα διεκδικήσει το holy grail της “Αττικής Οδού” μέχρι τέλους. Οι Παραχωρήσεις ενδιαφέρουν και την Mytilineos, για αυτό και η δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας. Πρώιμο να ειπωθεί το οτιδήποτε, μέχρι τον σχηματισμό της “νέας κυβέρνησης” και του αρμόδιου υπουργού κ.λ.π, ο χρόνος είναι πολύς και πυκνός. Έχουν να γίνουν αλλαγές επί αλλαγών. Για τις Παραχωρήσεις θα γίνουν πολλά, μέχρι που ξανά ζωντανεύει παλαιότερη πρόταση γνωστού dealmaker για απόσχιση κλάδων, εισαγωγή στο ΧΑ κ.λ.π. Προτάσεις του 2007 κάποια στιγμή- και όταν θα έχει κλείσει και το θέμα της Αττικής Οδού, μέχρι τότε…

*Επανέρχεται η στήλη προς τον ΣΜΕΧΑ (προφανώς από την ΕΧΑΕ δεν περιμέναμε καν να αξιωθούν…) με το ξεκάθαρο ερώτημα: είναι ενεργό το παλιότερο (Νοέμβριος 2022) για πώληση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων σε ξένο όμιλο; ή να το θέσω πιο “κομψά” να τους βγάλω από την άβολη θέση, ισχύει το ενδιαφέρον ξένου ομίλου να αποκτήσει πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ποσοστό (καταστατικό) του μ.κ.;

*Όλοι οι κάτοχοι των GalaxyMezz έχουν “κυκλώσει” την 30η Απριλίου. Εν τω μεταξύ το πάρτυ με τα mezzeδάκια δεν λέει να σταματήσει, σίγουρο “κουπόνι” μοιράζουν σε λέει ο άλλος. Να λείψω; δεν γίνεται. Έτσι και χθες: με 6,91% στα 0,3526 ευρώ. Από τότε, που πήρε θέση στον ευρύτερο όμιλο Fourlis η πλευρά Βασιλάκη αρκετά έχουν αλλάξει (επενδυτικά) προς το καλύτερο. Αναφέρομαι στην συνεργασία των δύο στην Trade Estates και έμμεσα στο χθεσινό 5,78% στα 3,57 ευρώ.

*Σιγά μην άφηναν μετοχές της Mytilineos στα 23 ευρώ- σχηματισμός διπλού πυθμένα- και σβιιν με 5,37% στα 24,72 ευρώ. Και το ξανά πάει το bet η στήλη: ποια μετοχή θα “γράψει” πρώτη το 30άρι μπροστά; Mytilineos (24,72), Motor Oil (23,14) ή Jumbo (20,98)…

*Από την Attica Bank κάποιο νέο; από τη δυναμική ceo που διέσωσε την τράπεζα; Πάντως η άλλη πλευρά το δήλωσε: ο 5ος πυλώνας είναι η Optima Bank και πως να μην… οι άνθρωποι θα κάνουν αμκ για 100 εκατ. και θα συμμετάσχουν ονόματα και ονόματα. Στην περίπτωση της Attica Bank άντε η Thrinvest να εισφέρει 20 εκατ. και that’s it. Προφανώς οι άνθρωποι δεν έχουν χρήμα για “κάψιμο”, δεν είναι ΤΜΕΔΕ (with other people’s money) e.t.c.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask