don't even ask

don't even ask

spot_img

Αναγιγνώσκοντας τα Κυριακάτικα, προς ΥΠΟΙΚ: χαμηλά την μπάλα, η… βεντέτα της Κρήτης, η Θεανώ και τα 72 δις, η επέκταση της Αττικής Οδού, οι συναντήσεις πέριξ του Φάρου, ο Γιάννος το “μαγαζάκι” και το Λονδίνο και η… διασώστρια Ελένη

*Απορρίπτει το Κίεβο σενάρια εκεχειρίας για τον χειμώνα. Για να τα απορρίπτει προφανώς και εξετάζονται διάφορα (που δεν περιορίζονται στην εκεχειρία). Από το «Πρώτο Θέμα», οι πληροφορίες για επαφές των αρχηγών μυστικών υπηρεσιών, Γουίλιαμ Μπερνς (CIA) και Σεργκέι Ναρίσκιν (SVR). Στο Αμαρτωλό Τρίγωνο των Παρακολουθήσεων αναφερόταν το «Βήμα της Κυριακής». Κράτησα το ότι δεν υιοθετεί τον χαρακτηρισμό των “υποκλοπών”, που συλλήβδην έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑϊκός Τύπος. Σε ρεπορτάζ του «Θέματος», πως έστησε ο Παππάς το ΣΥΡΙΖΑ Channel, είδα να δίνεται έκταση στην κατάθεση Μαρινάκη και Φουρλεμάδη. Ειδικότερα για τον τελευταίο, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ήταν- τότε- ο σύμβουλος του Δημήτρη Κοντομηνά- πλέον εδώ και καιρό σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

*Δεν κάνεις έτσι αντιπολίτευση: κατηγορώντας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, πως κατάφερε να σώσει τα τρία μωρά, την σύζυγο και την πεθερά του από τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι (2018) χάρη στο Predator.

*Από την άλλη, δεν νοείται να υπερασπίζεσαι την χρηματοδότηση της Barkingwell Progress (συμφερόντων Νίκου Κοκλώνη) και την υπαγωγή της στο καθεστώς ενίσχυσης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων (άρθρα 59-61 του ν.4399/2016-Ε’ Κύκλος). Ξεπερνούν τα 4 εκατ. τα χρέη της AirFastTickets, άραγε με ποια εγγύηση μπαίνουν στον Αναπτυξιακό χρεωκοπημένοι επιχειρηματίες, με “ανοιχτές” εκκρεμότητες, οφειλές. 

*Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή (12.00′ ) ο προϋπολογισμός του 2023. “Ιστορικό” τον χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας (στο ΑΠΕ/ΜΠΕ) και τα έχει τα δίκια του ο συμπαθής της Dea Λαμιώτης. Όντως, με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα για 0,7% σηματοδοτεί τη διαδικασία επιστροφής προς την κανονικότητα. Όμως, χαμηλά την μπαλίτσα κύριε Υπουργέ μας των Οικονομικών, γιατί ουδείς γνωρίζει τι μας ξημερώνει το 2023…

*Για να δούμε, τι γίνεται στα μη συστημικά τραπεζικά ιδρύματα, όσον αφορά στην ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ και την κρητική βεντέτα που άνοιξε με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σε (κυρίως) 5 σημεία εστιάζονται οι εστίες τριβής των 2 άσπονδων. Εν αρχή, οι διοικητικές ισορροπίες, δηλαδή πόσα μέλη η μία πλευρά-πόσα η άλλη, ποια μέλη με εκτελεστικό ρόλο και μη, η σχέση ανταλλαγής (80/20), το όνομα (αρχικά είχε ειπωθεί για Candia Bank, αλλά πρόταξη της πόλης των Χανίων έστω και υπό ενετικό κάλυμμα δεν παίζει για την πλευρά Εξάρχου), η δυνατότητα της πρώτης να διενεργήσει συμπληρωματικό οικονομικό και νομικό έλεγχο δεδομένου ότι το MoU υπογράφηκε βάσει due dilligence ένα χρόνο πριν. Για την Attica Bank, άξιον απορίας είναι πως μετά και παρά τα όσα δραματικά έχουν προηγηθεί χρόνια τώρα- και διακομματικά-, ευθύνες δεν αποδίδονται από τους αρμόδιους προς ουδένα, ουδεμία πλευρά. Μάλλον θα φταίει το… ουκρανικό ή ο… καλός μας ο καιρός, καθώς όπως σημείωνε η στήλη το ΤΜΕΔΕ έχει “κάψει” κοντά στο 1,2 δισ. (μέσω των συνεχόμενων αμκ) και ούτε ρουθούνι, που λένε. 

*Θα το θεωρήσω συμπτωματικό: από τη μία τη μνημειώδη δήλωση/αποκάλυψη ( ; ) της Θεανώς Φωτίου πως το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με το που πάνε τα 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και από την άλλη το “πρωτοσέλιδο” της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ότι με όπλο την απλή αναλογική, προσπαθούν να δρομολογήσουν εξελίξεις τα συμφέροντα που θέλουν συγκυβέρνηση. Για να προωθήσουν πιο εύκολα τα σχέδια τους και να πάρουν τις μεγάλες δουλειές. Κάτι μου διαφεύγει; 

*Υπό αυτές τις συνθήκες να δούμε εάν θα προχωρήσει, ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο διαγωνισμός για την “Αττική Οδό”. Όπου και τα λεφτά είναι δισεκατομμύρια και οι συμμετέχοντες καλύπτουν όλο το εύρος των “μεγάλων συμφερόντων”. Για αυτό πιο βατές θεωρώ τις εξελίξεις, μέσω της “Αττικό Μετρό” με on track διεργασίες για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον, την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών για το Σταθμό Κολωνακίου της Γραμμής 4, την ανακοίνωση των μνηστήρων για ΣΔΙΤ του Μετρό Θεσσαλονίκης κ.α. Μάλιστα για την επέκταση προς Ίλιον ο διαγωνισμός θα μπορούσε να βγει την πρώτη εβδομάδα-10ήμετο του Δεκεμβρίου. 

*Καθημερινός πλέον ο συνωστισμός στην Βασιλείου Δημητρίου, όπου ο Δημήτρης Σταμούδης έχει στήσει (από το 2018) την γνωστή trattoria του. Από το Κεφαλάρι στο Ψυχικό (στο πάλαι ποτέ Tier). Nolita, από τα πιο hot spots επιχειρηματιών, παραγόντων της αγοράς κ.λ.π  με συναντήσεις σημαινόντων ονομάτων, όπως τελευταία του Νίκου Σταθόπουλου (BC Partners) με των Κώστα Ροδόπουλο (ΙΕΚ ΑΚΜΗ) ή του mr BC Partners με τον Σπύρο Μπέλλο ή ακόμη της Ελένης Βρεττού (Attica Bank) με την Ειρήνη Μαραγκουδάκη (Ellington/Greece). Για την bella Olga που τα έλεγε με τον Βασίλη Αποστολόπουλο (ΙΑΤΡΙΚΟ Αθηνών) δεν νομίζω να είχε πολιτικό χαρακτήρα η συζήτηση. Άλλωστε η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει χαμηλώσει αρκετά τους τόνους. Τώρα όσον αφορά στη συνάντηση Σταθόπουλου-Μπέλλου όλη η αγορά γνωρίζει πως οι δύο deal makers έχουν προϊστορία σε συμφωνίες με ειδική “βαρύτητα”. Θυμήθηκα τώρα, μία παλιά περίπτωση (άνοιξη-καλοκαίρι 2007) όταν ημέρες εισαγωγής της AEGEAN στο Χρηματιστήριο στο παρά 1′ η BC Partners μπαίνει σφήνα με πρόταση να εξαγοράσει τα μερίδια των Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη. Παρ’ ολίγον εμπλοκή, καθώς όλα ήταν έτοιμα, μέχρι τον λόγο του είχε ετοιμάσει ο Σπύρος Καπράλος (τότε πρόεδρος του ΧΑ). Η εισαγωγή προχώρησε κανονικά, η συνέχεια γνωστή. Μία από τις μεγάλες δουλειές των 2 ήταν η συμφωνία με τους Βασίλη και Νέλλη Κάτσου για την εξαγορά της Pharmathen.

*Και μιας ο λόγος για επικεφαλής της ΕΧΑΕ να σας προσγειώσω στο σήμερα. Για soft landing δεν θα το έλεγα, καθώς οι ενεργοί κωδικοί (επενδυτών) στο ΧΑ τον Οκτώβριο ήταν μόλις 15.635 από 17.781 τον Σεπτέμβριο και 31.533 τον Φεβρουάριο. Δηλαδή μέσα σε ένα 8μηνο από τους λίγους ενεργούς αποχώρησαν οι μισοί με συνέπεια να μείνουν περίπου όσους χωράει η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Μην ψάχνετε όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού sold out είναι. Πέρα από την πλάκα, σαν να λέμε την περίοδο του νέου CEO σημειώνεται μαζική έξοδος επενδυτών. Έχει ονοματεπώνυμο αυτή η απαξίωση: Γιάννος Κοντόπουλος. Αλλά ΟΚ, που χρόνος για αυτοκριτική και τα αυτονόητα, καθώς στα κεντρικά της ΕΧΑΕ “όνειρο ζουν μην τους ξυπνάτε” εν όψει του Greek Investment Conference στο Λονδίνο. Την προσεχή Δευτέρα-Τρίτη, στην έδρα της Morgan Stanley, μεγαλεία. Με ΦΩΤΟ δίπλα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλεξ Πατέλη. Τι και ας έχει καταντήσει το ΧΑ “μαγαζάκι”. 

*Διαβάζω (BackStory/insider.gr) για το πως ο Γιάννης Μίχος έχει παίξει στα δάκτυλα του, όχι έναν, αλλά 2 τραπεζίτες και μία νυν τραπεζίτισσα. Θα σταθώ στη μία περίπτωση, της SingularLogic όπου ο ιδρυτής της Epsilon Net πήρε τη μισή εταιρεία από την Πειραιώς έναντι 10 εκατ. (και αυτά με δάνειο-να υποθέσω της Πειραιώς).  Μόνο, που για να πάρει αυτά τα 10 εκατ. του Γιάννη Μίχου (και άλλα 10 εκατ. από τον Σπύρο Μανωλόπουλο της Space Hellas) η διοίκηση της Πειραιώς “κούρεψε” υποχρεώσεις της Singular Logic ύψους 50 εκατ., πρακτικά μία η άλλη 30 εκατ. ζημιά.  “Δεν το λες και επιτυχία για τον υποτιθέμενο deal maker τραπεζίτη…”, καταλήγει το B.S αναφερόμενο στον Χρήστο Μεγάλου. Θα συνεχίσω στην επόμενη, καθώς την ευθύνη της αναδιάρθρωσης των δανείων της Singular Logic (και ευρύτερα της MoneyIsGone) είχε-τότε- η Ελένη Βρεττού (κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς, τότε). Η κα Βρεττού είχε εισηγηθεί το haircut (των 50 εκατ./σάμπως δικά της λεφτά ήταν; ). Η καλλίπυγος Ελένη συνέχισε σε Lamda Davelopment, απ’ όπου μετά από ολιγόμηνη θητεία ανέλαβε την διάσωση της Attica Bank. Και αυτή (η διάσωση) με λεφτά του ΤΜΕΔΕ, των Μηχανικών, ημών των φορολογουμένων. Η οποία προφανώς ως ειδική και αναντικατάστατη φέρεται να δυσαρεστήθηκε με την αρχική προσφορά που της έγινε, διεκδίκησε και πήρε περισσότερα. Talk of the Town, πως οι αμοιβές της διασώστριας τραπεζίτισσας ξεπερνούν του Κεντρικού μας. 

*Σήμερα, Δευτέρα, χωρίς το μέρισμα 0,40/μτχ η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Motor Oil. Ο Όμιλος ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα μεθαύριο, Τετάρτη (23/11). Την ίδια μέρα, Lamda Development, Quest. Αύριο, Τρίτη ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σήμερα ανακοινώνει η ΕΧΑΕ. Θα περιμένω να δω “έξοδα διοίκησης” λοιπά λειτουργικά κόστη. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask