Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλλάζουν όλα με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Τι θα ισχύσει από...

Αλλάζουν όλα με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Τι θα ισχύσει από το νέο έτος

Αλλάζει πλήρως το σκηνικό με τον ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα δοθούν σε λίγες εβδομάδες στη δημοσιότητα. Θα εφαρμοστούν καινούργιοι μειωμένοι συντελεστές ώστε να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Και ταυτόχρονα, θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα και εκκαθάρισης του φόρου και πληρωμής του.

Η εκκαθάριση, προγραμματίζεται να γίνει τον Μάρτιο του 2022 όπως αποκαλύπτει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών. Και αυτό προκειμένου η καταβολή να γίνει σε 9 μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η πληροφορία που δημοσιεύεται στην έκθεση προφανώς υποκρύπτει και άλλη αλλαγή στον τρόπο εκκαθάρισης.

Από τη στιγμή που προβλέπεται «κούρεμα» ΕΝΦΙΑ κατά 50% βάσει εισοδήματος (σ.σ η έκπτωση ισχύει για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) θα πρέπει να αποφασιστεί πρώτον αν θα συνεχιστεί αυτή η έκπτωση και δεύτερον πως θα υλοποιείται δεδομένου ότι τον Μάρτιο δεν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς.

Η έκθεση οριστικοποιεί το πλάνο που έχει χαράξει η κυβέρνηση: οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων –με τις οποίες θα καλύπτεται πλέον το 95% της επικράτειας μετά και την επέκταση του συστήματος σε νέες περιοχές- θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης: αγορές, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου έξι μηνών να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να κάνουν τώρα τις μεταβιβάσεις τους (με το ισχύον πλαίσιο αντικειμενικών αξιών) ή να περιμένουν την ενεργοποίηση των νέων τιμών. Φυσικά, η αναμονή θα έχει νόημα σε περίπτωση που υπάρξει μείωση στις τιμές ζώνης.

Σε αυτό το εξάμηνο, εκτός από τους ιδιοκτήτες θα έχει δουλειά και η ΑΑΔΕ. Θα αναλάβει να υπολογίσει την επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τις απαιτούμενες μειώσεις συντελεστών ώστε να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις. Αναμένεται αλλαγή και στις εκπτώσεις που γίνονται στον ΕΝΦΙΑ και στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Οι νέοι συντελεστές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να διευκολυνθεί η εκκαθάριση του φόρου μέσα στο Μάρτιο του 2022 και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ