Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλεξ. Σαρρηγεωργίου: Η Eurolife Ασφαλιστική έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση

Αλεξ. Σαρρηγεωργίου: Η Eurolife Ασφαλιστική έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανθεκτικά μεγέθη, προσαρμοστικότητα αλλά και ευελιξία σε μια χρονιά ειδικών συνθηκών όπως ήταν το 2020 επέδειξε η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας Eurolife Ασφαλιστική, που ανήκει στον όμιλο Eurobank, πετυχαίνοντας ασφάλιστρα 448,6 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 22 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 738 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, σε ένα έτος που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ο κλάδος κινήθηκε πτωτικά, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να καταγράφει πτώση 3,7% και τον κλάδο ζωής να υποχωρεί σε ποσοστό 8%.

Μετά από αυτές τις επιδόσεις, το μερίδιο αγοράς στον κλάδο Ζωής της εταιρείας διαμορφώνεται στο 16%, ενώ σε επίπεδο συνολικής αγοράς ελέγχει ποσοστό 10%.Η Eurolife κατάφερε να παρουσιάσει συνολικά κέρδη προ φόρων 151,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με το 2019, ενώ σε επίπεδο πενταετίας (2016-2020) ο όμιλος είχε συνολικά κέρδη 672,60 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές αποζημιώσεις το 2020 ανήλθαν στα 291,86 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, σε βάθος πενταετίας (2016-2020) οι συνολικές αποζημιώσεις της εταιρείας φτάνουν στο 1,4 δισ. ευρώ!

Στον κλάδο Ζωής ο SCR δείκτης (φερεγγυότητας) διαμορφώθηκε στο 169% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021 διαμορφώνεται στο 194%. Στον τομέα των Γενικών Ασφαλίσεων ο δείκτης φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 στο 138%, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο 158%. Παράλληλα, ο όμιλος Eurolife FFH συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, πραγματοποιώντας έργα υποδομής συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας χθες Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolfe και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε πως «συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας και στη στήριξη της κοινωνίας με έργα που έμπρακτα βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σκοπός μας είναι να παραμείνουμε δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις και να δίνουμε αξία σε ό,τι έχει σημασία για κάθε άνθρωπο που μας εμπιστεύεται».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της υγείας ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε πώς το Δημόσιο διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση της πανδημίας αλλά την ίδια στιγμή ο κόσμος φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη παράλληλης ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας. Κάτι που, όπως είπε, φάνηκε στην αύξηση που υπήρξε πέρυσι στον κλάδο της υγείας, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 9,5%, σε μια χρονιά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο υπενθύμισε για μία ακόμα φορά ότι χρειάζεται να δοθούν αναγκαία κίνητρα και φοροαπαλλαγές ώστε οι πολίτες να «χτίσουν» σταδιακά ασφαλιστική κουλτούρα και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οφέλη της ασφάλισης.

Ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες στην ασφαλιστική αγορά (Generali – ΑΧΑ, Εθνική Ασφαλιστική – CVC) ο κ. Σαρρηγεωργίου δεν απέκλεισε περαιτέρω εξελίξεις στον κλάδο με συμμετοχή και της εταιρείας που διευθύνει, με στόχο τη συγκέντρωση και τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Όπως τόνισε, «τόσο η Eurolife όσο και η Fairfax (βασικός μέτοχος της εταιρείας) πιστεύουμε στην ελληνική αγορά η οποία παρουσιάζει δυνατότητες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις για ενδεχόμενες ευκαιρίες».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, τονίζοντας πως – από τις ανεπτυγμένες χώρες – η Ελλάδα παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες ιδιωτικής ασφάλισης. Συνάμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τομέα, καθώς την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαλέξει ένα μεικτό μοντέλο με συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, στην Ελλάδα κυριαρχεί συντριπτικά το μοντέλο κρατικής εξάρτησης.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να δοθούν αναγκαία κίνητρα και φοροαπαλλαγές ώστε οι πολίτες να «χτίσουν» σταδιακά ασφαλιστική κουλτούρα και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οφέλη της ασφάλισης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα ασφάλιστρα για την υγεία θα έπρεπε να εκπίπτουν από τους φόρους. Αυτό θα βοηθούσε πολλούς νέους να ασφαλιστούν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, η Ελλάδα δαπανά περίπου 14,5 -15 δισ. για την υγεία, με το μέσο Έλληνα να πληρώνει 5 δισ. από την τσέπη του, διπλάσια απ’ ότι πληρώνει ο μέσος ευρωπαίος.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ