Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑκίνητα: πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις προ των πυλών-Γράφει ο Εμμ.Νότης

Ακίνητα: πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις προ των πυλών-Γράφει ο Εμμ.Νότης

Πέντε ρυθμίσεις για τα ακίνητα προ των πυλών: Κούρεμα ενοικίου και για τον Απρίλιο, επίσπευση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες, παρατάσεις μισθωτηρίων συμβολαίων τόσο για τις ενοικιάσεις κτηρίων του δημοσίου όσο και για ενοικιάσεων κτηρίων ιδιωτών. Αλλά και χορήγηση έκπτωσης φόρου σε όσους αναβάθμισαν ενεργειακά τα ακίνητά τους μέσα στο 2020 και διασφάλιση ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα φορολογηθούν για ενοίκια που δεν εισέπραξαν με υπαιτιότητα του ενοικιαστή.

  1. Παρατείνεται και για τον Απρίλιο το μέτρο του «κουρέματος» των ενοικίων. Έμφαση αναμένεται να δοθεί όμως στους ενοικιαστές επιχειρήσεων που θα παραμείνουν «κλειστές» και για τον Απρίλιο, είτε για ολόκληρο τον μήνα είτε για κάποιες εβδομάδες.
  2. Σχεδιάζεται, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα παράτασης των μισθώσεων και πάλι για τους ενοικιαστές που υποχρεώθηκαν να κλείσουν για αρκετούς μήνες μέσα στην πανδημία. Η αυτόματη παράταση θα έχει τόση διάρκεια, όσοι και οι μήνες για τους οποίους έμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, αν μια επιχείρηση έμεινε υποχρεωτικά κλειστή για 10 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά και το μισθωτήριο συμβόλαιο λήγει τον Φεβρουάριο του 2022, τότε θα μπορεί να παραταθεί αυτόματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
  3. Για τις μισθώσεις κτηρίων του δημοσίου, η παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων ανακοινώθηκε ήδη και θα είναι γενναία καθώς θα φτάσει στα 3 χρόνια όπως προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε: «Στο Νομοσχέδιο που αφορά στον Εσωτερικό Έλεγχο και σύντομα κατατίθεται στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία θα δίνεται παράταση σε αυτού του είδους τα μισθώματα για τρία χρόνια. Και ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος ανέλαβε μία μακροχρόνια μίσθωση, κάνοντας μία σοβαρή επένδυση, βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων σεζόν να είναι κλειστός -ιδίως οι επιχειρήσεις της εστίασης. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα έσοδα, τα οποία προσδοκούσε, για να αποσβέσει αυτή την επένδυση με το περιθώριο κέρδους που θα ήθελε. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτή την παράταση για τρία χρόνια, προκειμένου όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα».
  4. Με νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν μέσα στο 2020. Εκτός από τα εισοδήματα που «κουρεύτηκαν» υπάρχουν και αυτά που δεν πληρώθηκαν με υπαιτιότητα του ενοικιαστή.
  5. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης έκπτωσης φόρου σε όσους έκαναν ενεργειακές αναβαθμίσεις ακινήτων μέσα στο 2020. Επί της δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών και όχι την αγορά υλικών, θα δίδεται έκπτωση 40% η οποία θα «σπάει» στα επόμενα 4 χρόνια.
spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ