Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -Δωρεά: Έτοιμοι οι χώροι για τις 145 κλίνες ΜΕΘ...

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -Δωρεά: Έτοιμοι οι χώροι για τις 145 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διαμόρφωσης των χώρων σε 15 νοσοκομεία που θα υποδεχθούν τις 145 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας ( ΜΑΦ) από τις 175, που περιλαμβάνει η δωρεά του  Ίδρυματος  Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)  αξίας 16.5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι  νέες κλίνες εκτιμάται πως  θα εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η σημαντική αυτή δωρεά του ΙΣΝ έρχεται την στιγμή, που το ΕΣΥ κυριολεκτικά λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου σε κάθε εφημερία ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και τα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα οι 145 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ παραδόθηκαν στα νοσοκομεία:

1.ΚΑΤ,

2.Γ.Ν “Ευαγγελισμός”,

3.Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν,

4.Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία,

5.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»,

6.Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»

7.Ε.Ε.Σ, Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο»,

8.Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο»,

9.Γ.Ν Λαμίας,

10.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γεννηματά”,

11.Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος»,

12.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»,

13.Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων,

14.Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης και

15.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Εκτός από τη διαμόρφωση των νέων χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ η δωρεά προβλέπει πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σχετικά με τη δωρεά ο  πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, επεσήμανε πως «η πανδημία μάς υπενθύμισε  με τον πιο επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κυρίως των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό. Είτε πρόκειται για τους ασθενείς και την πρόσβαση τους σε άρτιες υπηρεσίες υγείας. Είτε πρόκειται για το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό καθώς και τις υποδομές και τον εξοπλισμό, που οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, είμαστε εδώ, και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας στηρίζουμε, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην Υγεία».

Για την προσφορά του ιδρύματος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχολίασε ότι «η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, είναι πολύτιμη, διαρκής και πολυεπίπεδη. Αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις υγειονομικές δομές της Ελλάδας, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που δε μπορούν, αυτούς που δεν έχουν».

Οι υπόλοιπες κλίνες

«Oι κατασκευαστικές εργασίες που υπολείπονται για τους χώρους στο Γ.Ν. “Ευαγγελισμός” και Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) βρίσκονται σε αναστολή, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η λειτουργία των δύο νοσοκομείων ως νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 δεν επιτρέπει την εκτέλεση  εργασιών αυτή τη στιγμή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΝ.

Υπενθυμίζεται ότι  το ΙΣΝ προσέφερε ήδη στον «Ευαγγελισμό»  στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγείας  τον Μάιο του 2020, δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους 7.7 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνοντας την προμήθεια και αντικατάσταση περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και τη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για την COVID-19, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας περιελάβανε και τους νέους χώρους ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους 80.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην χώρα μας έχουν διατεθεί 32.3 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ άλλων για :

-την αναγνώριση της προσφοράς ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού καθαρισμού στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19,

-την ενίσχυση υποδομών υγειονομικής περίθαλψης,

-την προμήθεια δύο συστημάτων μοριακών εξετάσεων και αντιδραστηρίων,

-την ενίσχυση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Κορονοϊό «10306», καθώς και για

την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, και τη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ