Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΉρθε η άνοιξη στην αγορά ξηρού φορτίου

Ήρθε η άνοιξη στην αγορά ξηρού φορτίου

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης (Commercial Manager TMC MARITIME CO.)

Δρ. Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής (Maritime Executive and Consultant)

Μετά από ένα δίμηνο με μεγάλες πιέσεις και πτώσεις στην αγορά ξηρού φορτίου, φαίνεται πώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί καθώς από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου καταγράφεται συνεχής αύξηση στους γενικούς δείκτες όλων των μεγεθών. Ωστόσο, σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στα Supramaxes και στα Panamaxes, και ακολουθούν τα μικρότερα και μεγαλύτερα μεγέθη. Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις 6 Ιανουαρίου 2023, τα Supramaxes έχουν ανέβει κατά 44%, τα Panamaxes +27,3%, τα Capes +15,3% και τα Handies +14,3%.

Όσον αφορά τα Capes, η Ασία παρουσίασε βελτιώσεις σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στα κυκλικά ταξίδια στον Ειρηνικό και από την Κίνα προς τη Βραζιλία και επιστροφή. Επίσης, θετική είναι και η πορεία της διαδρομής Αυστραλία-Κίνα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στον Ατλαντικό, ξεχώρισε η διαδρομή Βραζιλία -Κίνα, η οποία την Παρασκευή έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα (+6%) σε σχέση με τις 6 Ιανουαρίου. Αντιθέτως οι υπόλοιπες διαδρομές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι ο γενικός δείκτης χρονοναύλωσης των Capes, είναι ανεβασμένος κατά 15,3%, σε σύγκριση με πριν δύο μήνες.

Στα Panamaxes, ο γενικός δείκτης είναι βελτιωμένος κατά 27,3% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου, χάρη στην εντυπωσιακή άνοδο των διαδρόμων του Ειρηνικού. Μάλιστα, ο δείκτης για τα κυκλικά ταξίδια στον Ειρηνικό σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε δύο μήνες, αφού από 8375 $/ημέρα πήγε στα 16.127 $/ημέρα (+92,6%). Ακόμη καλύτερη ήταν η εικόνα του δείκτη για τα κυκλικά ταξίδια από τη νότια Κίνα προς την άπω ανατολή μέσω Ινδονησίας, όπου η αύξηση έφτασε το 110, 5%.

Επίσης και τα ταξίδια της επιστροφής από Ασία στην Ευρώπη εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 46%. Τέλος, τα ταξίδια από Ασία προς Ατλαντικό και επιστροφή σημείωσαν άνοδο κατά 33,2%. Αντιθέτως οι δύο δείκτες που αφορούν τα ταξίδια από τον Ατλαντικό ήταν είτε οριακά βελτιωμένοι, είτε κινήθηκαν πτωτικά ( -9,3% για τα υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια).

Στα Supramaxes η διαφορά μεταξύ ατλαντικού και ειρηνικού είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς οι τρεις δείκτες που αφορούν τις διαδρομές της Ασίας (S2, S8 και S10) εμφανίζουν την Παρασκευή 10 Μαρτίου αύξηση (σε σχέση με τις 6 Ιανουαρίου), που φτάνει στο 150%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της διαδρομής από νότια Κίνα προς Ινδονησία και πίσω, όπου ο δείκτης από 4597 $/ημέρα, στις 6/1, έκλεισε την Παρασκευή στα 13688 $/ημέρα, δηλαδή σχεδόν 200% αύξηση. Αντιθέτως στις διαδρομές του ατλαντικού η αύξηση είναι σαφώς μικρότερη, ο αμερικανικός κόλπος παρουσιάζει ύφεση. Επίσης μονοψήφια μείωση (σχεδόν 9%) σημειώνεται και στη διαδρομή Δυτ. Αφρική- Ευρώπη μέσω Ανατολικής Ακτής της Νοτίου Αμερικής.

Τέλος, στα Handies παρατηρούνται θετικές μεταβολές σε όλες τις διαδρομές κυρίως από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά. Και σε αυτό το μέγεθος οι διαδρομές της Ασίας σημείωσαν διπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες των διαδρομών του ατλαντικού, πάντα σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ