Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈχουν κεφάλαια οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Έχουν κεφάλαια οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Κάθε Τρίτη, πραγματοποιείται η τακτική τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών. Από την πλευρά της κυβέρνησης μετέχουν τόσο το υπουργείο Οικονομικών σε πλήρη σύνθεση, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτή την Τρίτη, είναι εξαιρετικά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι εκτός από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -είναι άλλωστε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Alpha Bank- θα τεθεί και το θέμα των χρηματοδοτήσεων της ελληνικής οικονομίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. To κυρίαρχο ερώτημα καθώς οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα είναι το αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να «χρηματοδοτήσουν» την επιστροφή στην ανάπτυξη και το αν θα έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια για να «τρέξουν» τα προγράμματα και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι, όπως είναι σχεδιασμένο το ελληνικό σχέδιο, ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι ελληνικές τράπεζες είναι περισσότερο κομβικός. Και γιατί να γίνει σήμερα -ή για την ακρίβεια και σήμερα- αυτή η συζήτηση; Οι αναφορές Ρέγκλινγκ την Κυριακή περί «ανησυχίας» για το συγκεκριμένο ζήτημα, αντίστοιχες αναφορές χθες από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που συμμερίστηκαν τον προβληματισμό των συγκεκριμένων θεσμών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τυχαίες.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα 5 ή 10 χρόνια και αυτό είναι θετικό. Μας ανησυχεί κάπως ότι οι χορηγήσεις δανείων είναι περιορισμένες και η ανάπτυξη πιθανώς θα απαιτήσει περισσότερη τραπεζική χρηματοδότηση κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις», έλεγε την Κυριακή στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τη δήλωση κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος και απάντησε: «Είναι πολύ ευπρόσδεκτη η δήλωση του κυρίου Ρέγκλινγκ, έρχεται και σε συνέχεια σχετικής δήλωσης του κυρίου Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας και αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στον διάλογο που έχει με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι διαφορετικό να το λέμε μόνο εμείς και διαφορετικό οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να δίνουν την κάλυψή τους και την ώθησή τους».

Σε χθεσινή του έκθεση, το ΔΝΤ συνδέει την δυναμική της ανάκαμψης από εδώ και στο εξής με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ένα πολυδιάστατο ζήτημα καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η έκθεση των τραπεζών σε κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία, η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων αλλά και οι δυνατότητες παραγωγής οργανικής κερδοφορίας από τις τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πραγματική αγωνία της κυβέρνησης έχει να κάνει βέβαια με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η «ιδέα» είναι ότι τα 12 δις. ευρώ που θα δανειστεί η χώρα μέσω του προγράμματος, θα «ανακατευτούν» με τους πόρους του ιδιωτικού τομέα και θα δημιουργήσουν μια επενδυτική δύναμη πυρός ακόμη και άνω των 30 δις. ευρώ για την επόμενη 4ετία, 5ετία.

Μόνο που το μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα, θα κληθούν να τα βάλουν οι τράπεζες υπο μορφή δανείων αφού προηγουμένως «μετρήσουν» το αξιόχρεο των υποψήφιων επενδυτών αλλά και τη δυνατότητα ένταξης της προτεινόμενης επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο της Alpha Bank για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, έφερε το συγκεκριμένο θέμα και πάλι στο προσκήνιο. Και είναι δεδομένο ότι αυτό το θέμα θα παραμείνει στο προσκήνιο έντονα και για το όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.  

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ