Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Έσπασε το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών χθες. Οι νέοι δείχνουν το δρόμο...

Έσπασε το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών χθες. Οι νέοι δείχνουν το δρόμο προς την …Ελευθερία.

Ρεκόρ εμβολιασμών σημειώθηκε χθες καθώς πάνω από 108.000 πολίτες έσπευσαν στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα της  χώρας  για να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr χθες πραγματοποιήθηκαν 108.576 ενώ οι συνολικοί εμβολιασμοί είναι 3.309.788.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2.272.659 άτομα ενώ και τις δύο δόσεις έχουν ολοκληρώσει 1.037.129 πολίτες.

Έως τις αρχές Ιουλίου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχει χτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του τείχους ανοσίας όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Μέσα στο μήνα Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5.000.000 εμβολιασμούς. Και όλο αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να κορυφωθεί τον Ιούνιο και σε ένα κομμάτι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και από την στιγμή που έρχονται τα εμβόλια όπως τα έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου των Επιτροπών και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οδεύουμε σε αυτόν ο οποίος είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας προανέφερα, στο τέλος Ιουνίου, πρώτων ημερών του Ιουλίου».

Οι νέοι χτίζουν αποφασιστικά στο τείχος ανοσίας
Το δρόμο προς την Ελευθερία δείχνουν ξεκάθαρα οι νέοι συμβάλλοντας αποφασιστικά στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Μάλιστα όπως είπε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία των εμβολιασμών: «Χαρμόσυνο για τους εμβολιασμούς ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία μας την εβδομάδα πριν το Πάσχα οι τριαντάρηδες και το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας. Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε. Από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τους εμβολιασμούς:
-Από τη Μεγάλη Τρίτη ξεκίνησαν να εμβολιάζονται 2,2 εκατ. πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων.

– Τη Μεγάλη Πέμπτη οι πολίτες ηλικίας 40-44 χρόνων.

-Το Μεγάλο Σάββατο οι πολίτες ηλικίας 45-49 χρόνων.

Οι ηλικιακές ομάδες των 30-39 χρόνων και οι 40-44 χρόνων έχουν, για την ώρα, πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι πολίτες 45-49 χρόνων έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια – δηλαδή των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &Johnson, όπως και όλα τα άτομα 50 χρόνων και άνω.

Σημειώνεται ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών 50 χρόνων και άνω, αλλά και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκπαιδευτικοί, Σώματα Ασφαλείας κ.α.).

Επίσης μέσα στο Μάιο αναμένεται να καθοριστεί και ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού των ατόμων 18-29 χρόνων, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να εξαιρείται από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εμβολιασμοι κατ’ οίκον

Σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα “Ελευθερία” αναμένεται να δώσει και ο δρομολογούμενος κατ´ οίκον εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 80-89 χρόνων, ομάδα που περιλαμβάνει και άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να συνδράμει στην υλοποίηση του δύσκολου αυτού έργου στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ομάδα των πολιτών 80 χρόνων και άνω έχει εμβολιαστεί το 62% και επιπλέον ποσοστό 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ