Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΈρχονται αλλαγές στον Δακτύλιο 

Έρχονται αλλαγές στον Δακτύλιο 

Προ των πυλών βρίσκονται οι πρώτες προσθήκες στο μέτρο του Δακτυλίου της Αθήνας, καθώς ύστερα από οκτώ μήνες διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να προστεθούν και άλλες προβλέψεις.
Βασική αιτία των τροποποιήσεων που δρομολογούνται είναι η αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των ρύπων των ΙΧ (με βάση το νέο κύκλο μέτρησης WLTP) που άλλαξε για όσα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews, με τις αλλαγές που προωθούνται σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, πλέον δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στον Δακτύλιο θα έχουν όλα τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά (πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/21 που έχουν εκπομπές CO2 ως 145 gr/km (με βάση το νέο κύκλο μέτρησης WLTP). Η πρόβλεψη κρίθηκε επιτακτική, καθώς τα εν λόγω οχήματα αδικούνταν, αφού αν τα ίδια ακριβώς αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/20, μπορούσαν να κυκλοφορούν γράφουν στην άδεια εκπομπές 120 gr/km (τιμή NEDC) επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον Δακτύλιο. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να εισάγει εντός του ορίου του δακτυλίου χιλιάδες ΙΧ που μέχρι πρότινος υπόκεινται στον ημερολογιακό περιορισμό των μονών – ζυγών πινακίδων κυκλοφορίας. Η υπουργική απόφαση προβλέπει επίσης προσθήκες στις εξαιρέσεις, καθώς και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών με την κυριότερη βελτίωση να αφορά ΑμεΑ. 

Δεν υπήρχε πρόβλεψη για τις νεκροφόρες

Αναγκαία κρίθηκε η διευκρίνιση ότι επιτρέπεται η είσοδος στα όρια του δακτυλίου των αυτοκινήτων που προορίζονται για τη μεταφορά νεκρών και διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εντός του δακτυλίου υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση οι νεκροφόρες. Με βάση τις αρχικές διατάξεις του δακτυλίου τα οχήματα μεταφοράς νεκρών υπόκεινται στον ημερολογιακό περιορισμό των μονών – ζυγών με βάση τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. 

Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι αυτή που προσφέρει σε Άτομα με Αναπηρία τη δυνατότητα επίδειξης σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας μόνο του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος. Μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ όφειλαν να λάβουν και να επιδείξουν σε πιθανό έλεγχο σχετική βεβαίωση από τους ΟΤΑ. Επί του πρακτέου το υφιστάμενο καθεστώς ταυτοποιεί τον δικαιούχο και όχι το όχημά του γεγονός που προκαλούσε προβλήματα ειδικά σε ΑμεΑ που δεν οδηγούσαν (όπως πχ άτομα με προβλήματα όρασης) αλλά είχαν στην κατοχή τους όχημα το οποίο οδηγούσε κάποιος άλλος.  

Προστέθηκε επίσης πρόβλεψη για τη διευκόλυνση ασθενών που χρήζουν συχνής θεραπείας. Ειδικότερα όλοι οι ασθενείς που πρέπει να προχωρούν σε συστηματικές θεραπείες (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ημέρες και ώρες ισχύος του Δακτυλίου είναι:

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Μέχρι στιγμής το μέτρο του νέου δακτυλίου κρίνεται επιτυχημένο καθώς έχει περιοριστεί σημαντική ο κυκλοφοριακός φόρτος εντός των ορίων του από τις 25 Οκτωβρίου 2021 που τέθηκε σε ισχύ. Ωστόσο σοβαρότατα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης παρατηρούνται περιμετρικά του δακτυλίου γεγονός το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ